Вјеровали или не?

Овакав наслов обично новинари стављају ма почетак вести која описује када се деси неко чудо, које је интересантно и необично. Нажалост, тема коју желимо да опишемо у овом тексту је интересантна, али свакодневна и обична у једној земљи која себе назива демократском, а у којој на локалном нивоу још увијек влада закон јачега. Ради се о следећем:

Манастир Крка је после десет година успјео да из зграда (ради се о три зграде) правним путем деложира једног Хрвата, Јањевца, који је те зграде користио мимо одобрења манастира позивајући се на своја „права“ која му је неко обећао приликом доласка у Кистање. Када је изашао из тих зграда (уз помоћ полиције и судског налога) братија манастира се понадала да ту завршава свака мука иако су зграде остале толико девастиране да ни једна није у употреби. Надали смо се да ћемо полако једну по једну зграду привести намјени и да ће нам у томе помоћи надлежни органи из Книна и Кистања.

Али смо се преварили, јер тај бивши узурпатор за вријеме док је користио манастирске зграде без проблема користи струју коју годинама није плаћао, а од оног момента када је манастир преузео зграде одједном се у ХЕП-у Книн строго држе закона, искључују струју, и траже од манастира да поново плаћа прикључења иако је прикључење на другим мјестима у оваквим случајевима бесплатно. Да ово није случајно и да је уперено против Цркве свједочи и немар Електре која након више позива не жели да изађе на терен и споји струју на зграду која је то имала док је користио узурпатор. Овакав догађај је свакодневница, јер наши вјерници приликом повратка управо имају главни проблем са струјом коју неко из ината неће да споји, са водом (на примјер, манастиру Драговић десет година локална власт неће да пусти воду иако је манастир спојен на вод, а монаси морају да користе бунарску воду).

До скоро су насељеници у Кистање живјели безбрижно без плаћања икаквих даџбина држави, па вјероватно то неко треба да надокнади, а најлакше је наплатити оним најслабијима. Манастир ће да испуни захтјеве ХЕП-а Книн да плати прикључење струје, али нека остане записано да је у 2012. години у демократској Европи још увијек присутан закон јачега и безобразнијега и да још постоје локални шерифи који по свом тумаче сваки закон. 

Извор: Епархија далматинска