Влада Бугарске положила заклетву пред Патријархом

Председник Владе Бугарске г. Бојко Борисов и његови министри положили су заклетву 4. маја 2017, године у Народном собрању (скупштини). Заклетву су положили пред светим Јеванђеља и крстом, у присуству Његове Светости Патријарха бугарског г. Неофита, који је у Народно собрање дошао у пратњи Митрополита зпадно-централноевропског Антонија. Његову Светост и пратњу примио је  председник Сабрања г. Димитар Главчев у својој канцеларији, где су великодостојници сачекали завршетак пословног дела заседања.

Председник Народног сабрања позвао у салу Патријарха бугарског како би чланови Владе положили заклетву. Посланици и министри поздравили су предстојатеља  Бугарске Православне Цркве тако што су сви устали у знак поштовања. Добивши благослов Његове Светости, нови министри у Савету министара на челу са премијером г. Борисовим стали су око постављеног стола са Јеванђељем и Часним крстом и заклели се у име Републике Бугарске да ће се придржавати Устава и закона земље и у свим својим поступцима руководити се интересима народа. Овај свечани чин је завршен извођењем бугарске националне химне и химне Европске уније.

Излазећи из Парламента, Патријарх бугарски г. Неофит се обратио медијима казавши да искрено жели да нова влада буде успешна, да испуњава обећања. И ми ћемо се молити и пружати пуну подршку. Молићемо се за њихов успех, рекао је Патријарх.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Информативна служба СПЦ)