Владичанска Литургија и молебан за ђаке у Ваљеву

Владика Лаврентије: Научимо децу да верују у љубав!

Његово Преосвештенство Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске г. Лаврентије служио је 6. септембра 2020. године, у тринаесту недељу по Духовима, свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва епархија Ваљевске и Шабачке. У наставку сабрања служен је молебан за успешан почетак школске године, а братство Саборног храма је даривало пакетићима бројне малишане.

Заблагодаривши свима који су принели молитве за ђаке, владика Лаврентије је узмолио је Господа да ученике награди мудрошћу, кротошћу, здрављем и добротом.

-Нека Господ сва наша поколења упути путем Светог Саве и путем највећих синова од Светог Саве до данас. Хвала вам што сте дошли да се заједнички помолимо и захвалимо Богу за много штошта. Пре свега за лепо време што нам је дао. Видите како је украсио небо и ово сунце и све што нас гледа и топло јеванђељски љуби... Нека вам благослови дела руку ваших и све ваше у домовима, који нису могли данас да дођу! Нека вам Бог буде сапутник, а Свети Сава тумач пред живим небесима у све дане вашег живота – благослов је владике Лаврентија упућен најмлађим Светосавцима да успешно савладају ђачке изазове.

У литургијској проповеди свештеник Дејан Трипковић је указао на значај образовања у формирању човекове личности. Поткрепивши примером Митрополита београдског Михаила Јовановића (1826- 1898), школованог у Кијевској духовној академији у времену тешком за српски народ, а вођеног љубављу према Богу, отаџбини и свом роду, свештеник је истакао да бити образован значи бити по образу Божјем:

-Школовати се не значи само стицати знање. Знања постоје и у рачунарима који су безосећајне кутије. Дакле, не треба само стицати информације, већ и врлине, живети по хришћанским врлинама. Пре Другог светског рата ђаци су полагали заклетву у којој се каже да ће бити добри другари, честити људи, да ће чувати природу и да неће чинити ништа што није пристојно за једног човека – хришћанина. Данас би, као родитељи, свештеници и учитељи, управо тако требало да васпитавамо децу – да на првом месту буду људи, како је говорио Патријарх Павле. Да сачувају образ Божји у себи. Да буду искрени и верују у највећу врлину која постоји на овом свету, а то је љубав.

Посебну лепоту богослужењу дало је учешће великог броја деце која су примила свету тајну Причешћа и са великом пажњом приступила молитви за успешну школску годину. Свештено братство ваљевског Саборног храма уручило им је пакетиће сачињене од књига, свезака и слаткиша.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска