Владика Андреј посетио Милано и Кроће Мосо

Владика Андреј посетио Милано и Кроће Мосо
Владика Андреј посетио Милано и Кроће Мосо
Владика Андреј посетио Милано и Кроће Мосо
Владика Андреј посетио Милано и Кроће Мосо

Парохија миланска је и ове године свечано и торжествено прославила свог заштитника, Преподобног Симона Монаха (Краља Стефана Првовенчаног). У суботу увече, 8. октобра 2016. године, Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи свог секретара ђакона Филипа Милуновића, допутовао је у канонску посету миланској парохији. Парохија је, на челу са администратором протојерејем Ненадом Михајловићем из Беча, свога архипастира дочекала с љубављу и топлином, узвраћајући му на његовој искреној и доказаној љубави и бризи.

За ову прилику, храм је празнично украсила пре свега љубав и пожртвованост ове мале мисионарске заједнице, а после тога прелепи и бајковити цветни аранжмани, као израз и символ лепоте и предокуса Царства Божјега. Служено је свечано празнично васкрсно вечерње. За певницом су појали Епископ у пратњи ђакона Филипа и реномираних појаца г. Николе Михаиловића из Минхена и постдипломца из Рима г. Вида Ерцега. Служашчи на вечерњој служби је био отац Ђорђе Лукић из суседне парохије Тићино из Швајцарске. На крају служен је помен свима упокојенима, уснулим са надом на Васкрсење и живот вечни, јер тога дана Црква је празновала Михољске задушнице. Гост на праничном вечерњу је биопријатељ парохије ђакон Роберто Пагани, задужен за питања екуменских односа Надбискупије миланске.

Сутрадан, у свету недељу, архијерејска Литургија је отпочела у 10 часова. Епископ је својом беседом храбрио свој народ да остане на путу којим га његова Света Црква Светосавска и Православна води. -За расејање, говорио је Епископ, једини гарант да се као народ нећемо изгубити је његова Црква. Домаћини славе били су брачни пар из Милана Наташа и Алесандро Кресовић. Као гости, поред ђакона Паганија који је дошао на почетак свете Литургије, посету слави је учинио и домаћин храма, датог нашим верницима на услугу, римокатолички свештеник Ђанпиеро да поздрави Епископа и честита славу.

Након прославе храмовног заштитиника у Милану, у вечерњим сатима у недељу, 9. октобра 2016. године, а све захваљујући председнику одбора мисионарске парохије миланске г. Здравку Мишановићу, договорен је одлазак у Кроће Мосо Crocce Mosso - Biella, место удаљено око 80 километара од Торина, како би се Епископ сусрео са нашим народом насељеним у овим планинским крајевима. Иако стотинак километара удаљени од Carate Brianza, миланском предграђу где се налази наш храм, овај народ нема ближе богослужбено место. Овде, на релативно малом простору живи доста породица углавном досељених из Републике Српске, скоро сви из околине Мркоњић Града.

Велико изненађење за све било је присуство преко 150 особа, углавном младих људи, који су дошли да дочекају свога Епископа и да присуствују првој служби организованој у њиховој средини. Вечерње је служено у једом прелепом храму добијеним за ову прилику од браће римокатолика. Веома дирљиво и незаборавно ово вече је остало за све. То је била прилика да се закаже и прво богослужење и то за 5. новембар, када ће се у истом храму служити вечерње и Митровданске задушнице. Богату трпезу приредили су домаћини ове незаборавне вечери на којој је Његово Преосвештенство говорио бираним и топлим речима поучавајући своје словесно стадо речима утехе и љубави.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска