Владика Андреј служио у Маркој цркви

Владика Андреј служио у Маркој цркви
Владика Андреј служио у Маркој цркви
Владика Андреј служио у Маркој цркви
Владика Андреј служио у Маркој цркви

Данас је у храму Светог апостола Марка Светом Архијерејском Литургијом молитвено прослављен празник Светог деспота Стефана Лазаревића, обновитеља и заштитника града Београда. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ ремезијански Г. Андре, викар Патријарха српског. Један од олтара у цркви Светог Марка посвећен је  великом српском светитељу, па је тим поводом после Свете литургије Преосвећени Владика са свештенством преломио славски колач.

У надахнутој архијерејској беседи Преосвећени Владика је изразио уверење да је Свети деспот Стефан Лазаревић настављач дела свога оца Светог цара Лазара и да је као личност један од најдостојнијих представника српског народа. Он је најкомплетнија личност у нашем народу после Светог Саве. Он је најобразованији у духовним наукама, најобразованији је у световним наукама, он је највећи дипломата, он је најхрабрији војсковођа, његова десница је најјача, Стефан је први осветио пораз на Косову победивши Турке код Грачанице 1403. године. У време великих страдања и безнађа, таме и беспућа, Стефан је успео да разведри небо над Србијом, да пронађе пут, да утеши, да охрабри, да заштити, и да оснажи Србију, истакао је Владика.

Свети Стефан Лазаревић, закљичио је Владика, јесте доказ да је сила Васкресења Христовог као сила живота заиста присутна у српском народу и да та сила увек може да нас васкрсне, како у Београду тако и на Косову и Метохији и на сваком другом месту где Срби православни живе.