Владика Андреј у Сиеру и Лозани

Владика Андреј у Сиеру и Лозани
Владика Андреј у Сиеру и Лозани
Владика Андреј у Сиеру и Лозани
Владика Андреј у Сиеру и Лозани

У суботу, 15. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајварски г. Андреј присуствовао је вечерњем богослужењу у католичкој цркви Светог Мартина у Сиеру, која се већ дуже време даје на располагање српској православној заједници у франкофонском делу Швајцарске.

Вечерњом службом је началствовао протонамесник Богољуб Поповић, а присуствовао је јереј Александар Ресимић из Женеве. Певницу је предводила диригентица Нина Софронски, а у благолепију појања удео су узели попадија Фелићија Поповић као и постдипломци из Шамбезија.

После вечерње службе, Његово Преосвештенство је захвалио нашем народу на доласку на вечерњу службу и том приликом беседио о значају Богородичиних празника. Након вечерње службе је Епископ у пратњи свештенства и студената позван на вечеру у дом г. Јаковљевића из Сиера, који том приликом није сакривао изузетно гостољубље присутнима.

У недељу, 16. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Лозани. Саслуживали су протонамесник Богољуб Поповић. Његово Преосвештенство г. Андреј је пригодном беседом указао на значај боравка нашег народа на подручју данашње Швајцарске, а самим тим и на богаство швајцарске културно-хришћанске баштине првих векова које не би смела да се заборави.

Такође, владика Андреј је говорио о изузетној личности српског народа, Светом Стефану Штиљановићу, који је у тешким временима турског ропства се показао као светионик Христове вере и потпора нашем напаћеном народу.

Након Свете литургије уследио је заједнички састанак са управом Црквене општине у Лознани као и ручак при којем је Преосвећени Владика г. Андреј захвалио верном народу на узимању учешћа у евхаристијском животу цркве.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска