Владика Артемије, Човић и шеф Америчке канцеларије разговарали у манастиру Грачаница - тражена војна управа над Косовом и Метохијом и оставка Холкерија

Небојша Човић је тражио од шефа америцке канцеларије да њена земља употреби свој велики утицај у Савету Безбедности УН, како би се на Косову и Метохији успоставила војна управа као једино решење за тренутну ситуацију. Једино под војном управом објаснили су и Владика и др Човић могуће је расформирати паравојне структуре, пронаћи починиоце, организаторе и помагаче ове унапред планиране акције систематског етничког чишћења преосталих Срба и обезбедити услове за даљи наставак политичког процеса под чврстом међународном контролом безбедности.

У манастиру Грачаница је завршен око 13:20, састанак између владике Артемија, Небојше Човића, шефа Координационог центра и шефа америчке канцеларије у Приштини Г-ђе Марси Рис.

Владика Артемије је изразио своју крајње згражавање погромом који је учињен над српским народом у протеклих неколико дана. Он је истакао да је српска заједница у протеклих пет година била више него кооперативна и да је учествовала чак и у институцијама Косова у готово немогућим условима. Међутим, сва обећања која су међународни представници давали Србима нису испоштована и допуштено је етничко чишћење Срба у присуству хиљада војника КФОР-а и Мисије УН, а на очиглед целог света. Владика је посебно поменуо своју недавну посету САД када је покушао да објасни америчкој јавности да проблем Косова није у нерешеном статусу, као што тврде Албанци, већ у томе да након рата није расформирана паравојна структура ОВК која је наставила да постоји и делује кроз албанске политичке организације и нове привремене институције Косова. Владика је истакао да је сасвим јасно свима ко је одговоран за злочине у протеклих пет година отпуживши директно водеће албанске политичаре. "Све што сам говорио у Вашингтону, потврдило се у свом најтрагичнијем виду ових дана као тачно", рекао је владика Артемије.

Шеф Координационог центра др Небојша Човић је изразио подршку ставовима владике Артемија и захвалио се америчким снагама на свему што су учинили на заштити српског народа ових дана, јер тек пошто су се америчке снаге ангажовале дошло је до консолидације КФОР-а и успостављања одређених стандарда одбране и безбедности.

Човић је јасно рекао да Хари Холкери више не може да буде на челу УНМИК-а, посебно након његове крајње лицемерне јучерашње изјаве Америчком националном радију у коме је рекао да ово што се дешава на Косову не може да буде названо етничким чишћењем јер је то прејака реч. Холкери је дао шокантну изјаву да је уништено само "неколико" српских цркава иако је познато да их је уништено или оштећено око 30, само у току два дана дивљања и насиља. Човић је додао да је преко 4000 Срба интерно расељено. Човић је потврдио шефу америчке канцеларије да је проверио да је Холкери заиста дао ту изјаву па му је он јавно понудио или да се извини српском народу или да одмах поднесе оставку.

Председник Координационог центра је посебно поменуо тежак положај Владе Републике Србије и њега лично с обзиром да су се у свему што су радили претходних година на плану Косова и Метохије руководили препорукама Савета Безбедности УН у нади да ће се на Космету изградити једно демократско друштво и сачувати мултиетничност. Међутим, сада се показало да је таква стратегија неодржива.

Једино под војном управом објаснили су и Владика и др Човић могуће је расформирати паравојне структуре, пронаћи починиоце, организаторе и помагаче ове унапред планиране акције систематског етничког чишћења преосталих Срба и обезбедити услове за даљи наставак политичког процеса под чврстом међународном контролом безбедности. Човић је Г-ђи Рис рекао да су Холкери као и све привремене косовске институције заказали и да су изгубили сваки политички и морални кредибилитет не само пред српским народом већ и пред читавим светом.

Под оваквим условима очекивати наставак политичког процеса као да се ништа није десило и учешће Срба у институцијама које су заказале на свим нивоима и показале се оруђем политике етничког чишћења било би апсурдно сложили су се владика Артемије и др Небојша Човић.