Владика Атанасије богослужио у Милешеви

Владика Атанасије богослужио у Милешеви
Владика Атанасије богослужио у Милешеви
Владика Атанасије богослужио у Милешеви
Владика Атанасије богослужио у Милешеви

У недељу двадесету по Духовима – Светих Отаца седмог Васељенског сабора, 25. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

У својој беседи Епископ Атанасије је говорио о значају Свете Литургије и важности учествовања у њој: -Свака Литургија је гозба Живота, Трпеза Господња, на којој се хранимо самим Богом и Његовим Животом, снабдевамо се Божијим Даровима. У овом времену, када човечанство страда у својој болести, и у своме греху, ми се подсећамо, са дубљом свешћу, ко све учествује за овом Божијом Трпезом Живота. Нарочито смо се данас подсетили читајући о томе из Светог Јеванђеља.

Преосвећени је затим укратко препричао прочитани одељак из Светог Писма и наставио: -Господ наш је био окружен својим ученицима којима је говорио о Животу, које је Он уверавао да је Он Пут, Истина и Живот, којима је Он говорио и много пута су то чули од Њега, да Он жели сваком човеку Живот. Његове су речи: Ја им желим да имају Живот и да га имају у изобиљу. Он је због тога и дошао, да нас снабде Животом.

-Запамтимо и ми то што је тада исповеђено: Бог је посетио народ свој. Бог је међу нама, Бог је присутан у нашем животу, учествује у нашем животу, и то као Бог који је у љубави својој пожелео и испунио то да буде један од нас да би потпуно учествовао у нашој животној стварности. Он је ту поново да може излечити, може подићи, поново учвршћивати наше кораке на правом путу. Апостол Павле тражи од нас да се добро боримо, да учествујемо потпуно у животу, да се снабдемо сваком врлином, љубављу, добротом, отвореношћу према Богу, храброшћу. Тражи се од нас да потпуно будемо са Господом, да будемо са Њим до краја у свему што је Његово. Подсећа апостол Павле да до краја будемо са Господом, и да можемо са вером у Њега и надом у Њега, са љубављу према Њему, све поднети. У љубави према Богу и у љубави према ближњима. Са сећањем на све ово улазимо опет у спољашњу стварност живота ојачани, орадошћени Божијим присуством, осећајући Божију силу и сигурност, са поуздањем да са Богом можемо успешно проходити кроз све ове путеве живота, нагласио је епископ Атанасије присутнима.

Извор: Епархија милешевска