Владика Атанасије: Хришћанска антропологија над тајном човјека

Владика АтанасијеБлагословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Николаја у сриједу, 5. марта, Митрополију дабробосанску посјетио је Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије, који је на позив Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на Палама одржао предавање о теми „Хришћанска антропологија над тајном човјека".

Епископ Атанасије рекао је да је наше вријеме доба велике кризе човјека, у физичкој и психофизичкој, моралној и духовној, па и интелектуалној сфери, „због чега смо и свјдоци тога да су у првом плану разноразни интереси и да се многи баве свим и свачим, само не човјеком".

У уводном дијелу излагања господин Атанасије је говорио о томе како је данашњи човјек у све већој мјери претворен у нешто што није и не би требало да буде.

„Криза савременог човјека је тако дубока да такозвана модерна цивилизација, ако се тако уопште може назвати, на неки начин почива на тежњи да се човјеком овлада, да се запосједне. Слушамо приче о заштити животне средине и еколошким проблемима, а ти проблеми нису ни изблиза толики, колико су то тровање душе и срца човјековог"- рекао је владика Атанасије.

Господин Атанасије је указао да, за разлику од тог извитопереног односа према човјеку, у којем му се нешто намеће и сервира, под разноврсним и неутемељеним изговорима, па и обећањима, његов истински темељ стоји на вези са Богом, а та веза није принудна.

„Човјек је биће које надмашује сав свијет, а љубав и слобода су компоненте једне личности и оне се не могу мјерити било каквим `савременим` стандардима. Човјек је биће створено по лику Божијем и дубоко носи тај печат" - рекао је владика Атанасије.

Господин Атанасије је нагласио да је човјек „за сва времена маркиран управо љубављу и слободом, које га зближавају и сједињују у заједници са Богом".

Предавању владике Атанасија присуствовао је у Амфитеатру Филозофског факултета на Палама више од 200 студената, професора и грађана Источног Сарајева.

Извор: Митрополија дабробосанска