Владика Атанасије: Од откривења до Царства Небеског

Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско - херцеговачки Атанасије (Јевтић) био је гост вероучитеља Архиепископије београдско - карловачке којима је одржао предавање под насловом „Од откривења до Царства Небеског".

Вероучитељи су се у суботу 22. јануара окупили на свом редовном скупу у Храму Светога Василија Острошкога, где је свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство викарни Епископ хвостански Атанасије (Ракита), уз саслужење више свештеника, међу којима је било и чланова Одбора за веску наставу Архиепископије Београдско - карловачке.

Пригодном беседом вероучитељима се обратио протојереј ставрофор др Радомир Поповић, професор Богословског факултета и члан Одбора за верску наставу. После причешћа присутнима се кратком беседом обратио Епископ Атанасије (Ракита), најавивши предавача Епископа Атанасија (Јевтића), дугогодишњег професора Богословског факултета. Вероучитељима га је представио као „учитеља, духовног оца и свесрпског владику". А затим их је позвао да после литургије пређу у суседну салу Парохијског дома.

У препуној великој сали Парохијског дома, где се и стајало, Епископ Атанасије (Ракита), који се налази на челу Одбора за верску наставу, још једном је вероучитељима говорио о предавачу Епископу Атанасију (Јевтићу), најавивши тему његовог предавања која се поклапала са насловом тек штампаног другог издања његове књиге „Од откривења до царства небеског". Предговор за ову књигу, како је подсетио викарни Епископ Атанасије (Ракита), написао је Митрополит Амфилохије, који је за ову књигу рекао да представља један од најбољих катихизиса икада написаних. Епископ Атанасије (Ракита) пренео је вероучитељима и поруку Патријарха Иринеја, који је намеравао, али је био спречен да присуствује овом скупу.

Затим је Епископ Атанасије (Јевтић) одржао своје једночасовно предавање, стојећи иза катедре, где је наводећи низ примера из учења Светих Отаца, али и из савременог живота, више пута током предавања истакао да је наша вера сусрет са Богом Живим. После предавања Епископ Атанасије (Јевтић) свим вероучитељима поклонио је своју књигу „Од откривења до Царства Небеског".