Владика Атанасије у Босанској Крупи

Владика Атанасије у Босанској Крупи
Владика Атанасије у Босанској Крупи
Владика Атанасије у Босанској Крупи
Владика Атанасије у Босанској Крупи

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије посетио је 2. јула 2014. године Босанску Крупу.

Након разгледања храма и старог средњовековног града Псета, епископа Атанасија у згради Општине примили су начелник општине г. Ермин Халитовић и предсједавајући Општинског вјећа г. Хусеин Герзић. Овај сусрет инициран је Епископовом жељом, у чијој пратњи су били парох крупски протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић и јереј Здравко Богојевић, секретар Епархије.

Богата култура и историја народа Босанске Крупе и околине употпуниле су данашњи сусрет чије су главне теме биле концетрисане на наставак радова на обнови храма Рођења Пресвете Богородице у Босанској Крупи, санацији каменог зида порте храма, затим ограђивање имања СПЦО Крупа на Говедарници, гдје се налази стратиште из 1941. године и обнова и санација парохијског дома на истој локацији, у којем је била капела Српске Православне Цркве која је од 1941. до 1995. године била једино богослужбено мјесто у Босанској Крупи.

Ради обавештења јавности подсећамо да је Крупски протопрезвитеријат са седиштем у Босанској Крупи 1887. године садржао 12 парохија са 12 свештеника, 48 села, и бројао 24511 православних вјерника. Данас, у самом граду не живи више од двадесетак православних вјерника.

Начелник општине г. Халитовић и Предсједник општинског већа г. Герзић са пажњом су примили мишљење епископа Атанасија о истицању важности ограђивања парцеле СПЦО Крупа на Говедарници на којој је стратиште – бунар у који су бацана тела стрељаних Срба 1941. године, и обнове и санације парохијског дома на Говедарници.

Начелник општине и Предсједник опшптинског већа изразили су спремност да у току ове године општина Босанска Крупа помогне санацију зида око порте храма и да се заузме код ресорних федералних  министарстава за добијање средстава за санавцију и обнову парохијске куће на Говедарници. Исто тако, Начелник општине г. Халитовић је обећао да ће у будуће планирати издвајање средстава  из гранта за вјерске заједнице за Српску православну цркву и њене црквене општине на подручју општине Крупа, иако, као што је казао та сума не би могла бити велика.

На крају пријема, Епископ Атанасије, похваливши изглед Босанске Крупе и пријатност народа коју је осетио шетајући градом, захвалио се Начелнику на пријему а начелник Епископу Атанасију на посјети Босанској Крупи.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка