Владика бачки Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима

Владика бачки Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима
Владика бачки Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима
Владика бачки Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима
Владика бачки Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима

"Ми сматрамо да је живот у миру, узајамном поштовању и прихватању између хришћана и муслимана, не само могућ, већ једини могућ у светлу вере, где свако верује по својој савести и уверењу, без покушаја да се нешто наметне једнима од стране других", рекао је Владика бачки г. Иринеј током посете Муфтије србијанског Мухамеда Јусуфспахића Епархији бачкој.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј примио је, у четвртак 26. новембра 2015. године, у опроштајну посету Mуфтију Исламске заједнице Србијe Мухамеда Јусуфспахића. У току срдачног и пријатељског разговора у Владичанском двору у Новом Саду, разматрана су питања која су од општег значаја и која су на корист и Српској Православној Цркви и Исламској заједници Србије.

Владика бачки Иринеј изјавио је да је погрешно приписивати насилно понашање припадницима исламске вере због терористичких напада, као што је погрешно то чинити и за хришћански свет због политике великих и западних сила на Блиском и Средњем истоку.

"Ми сматрамо да је живот у миру, узајамном поштовању и прихватању између хришћана и муслимана, не само могућ, већ једини могућ у светлу вере, где свако верује по својој савести и уверењу, без покушаја да се нешто наметне једнима од стране других", рекао је владика Иринеј током посете Муфтије србијанског Мухамеда Јусуфспахића Епархији бачкој.

Владика Иринеј је муфтији Јусуфспахићу честитао и на именовању за амбасадора Србије у Саудијској Арабији, а током опроштајне посете пред одлазак у ту земљу, разговарао је са њима и о конкретним проблемима и кретањима у друштву Србије и региона.

"Уверени смо да ћемо имати довољно разлога, управо због вере и свако на свој начин, да сведочимо одговорно свако у својој вери, и да својим делима и поступањем дамо допринос општем добру свих људи у Србији и региону, без разлике", рекао је владика Иринеј.

Муфтија Јусуфспахић је рекао да је састанак био "састанак са пријатељима, те да пријатељи једни другима пријају и желе међусобну сарадњу", коју је оценио као добру са Српском Православном Црквом.

"Ми смо сарадници и у погледу тога да Бога проносимо и да га никада не заборавимо. Владика Иринеј је већ подржао Исламску заједницу када нам је било тешко и када су нас окривљавали за насиље по Западној Европи, али сарадња треба да се настави и у обичним животним приликама када треба да се радујемо", рекао је Муфтија и додао да су многи муслимани, многих земаља и језика у озбиљној опасности јер се служе тумачењима вере која су превазишла своје време и простор.

"Та тумачења су на овим нашим европским, србијанским, војвођанским непримењива. Моја је мисија на месту амбасадора у Саудијској Арабији, према којој муслимани имају посебна осећања, мисија добре воље", рекао је Јусуфспахић.

Пријему у Владичанском двору у Новом Саду су присуствовали Епископ јегарски г. Јероним, протојереј Владан Симић, секретар Епископа бачког, протојереј Синиша Панић, секретар Црквене општине новосадске, презвитер Жељко Латиновић, уредник Информативне службе Епархије бачке, Муфтија војвођански Мухамед Зиљкић, ефендија Елдин Ашћерић, генерални секретар Исламске заједнице Србије и Сеад Насуфовић, секретар Факултета исламских наука у Београду.

Извор: Бета, Епархија бачка