Владика будимљанско-никшићки Јоаникије: Не против Русије, не у НАТО пакт, никад и за никад!

Бесједа на парастосу жртвама НАТО бомбардовања,
Подгорица, 24. марта 2016. године

Помолисмо се, часни оци, драга браћо и сестре, за невине жртве, за војсковође и војнике, за дјецу, за родитеље, мајке и за одојчад, који су пострадали од злочиначке руке у вријеме НАТО напада на нашу отаџбину. Овдје смо помињали имена дјеце и одраслих, а посебно војника, припадника Војске Југославије који су страали од НАТО бомби и од албанских терориста у току последњег рата. А овдје мислим да је потребно, пошто их први пут овако молитвено помињемо, добили смо коначно спискове, да прочитамо још једном њихова имена и презимена, да се подјетимо на ове свете мученике за отаџбину нашу.

Овдје смо поменули дјецу страдалу на муринском мосту, дјецу од девет до четрнаест година Мирослава Кнежевића, Оливеру Максимовић, Јулију Брудар и недужне грађане страдале на томе мосту Манојла Коматину, Мирку Кочановић, Вукића Вулетића. Они нијесу за нас “колатерална штета” него су то невине жртве које сијају пред лицем Божјим. А посебно војници које су главе своје положили супротстављајући се безизгледно на успјех, али часно и храбро, и тиме морално утемељујући наше отачаство. А то су: прва жртва НАТО бомбардовања у Црној Гори, у Даниловграду Саша Стајић, и војници и официри Драган Бјелановић, Саша Филиповић, Миломир Крвавац, Божо Џувер, Маринко Кандић, Марко Ралевић, Ранко Лазаревић, Горан Мирјачић, Његомир Мара, Аћим Тадић, Ђорђије Цимбаљевић, Златко Мујовић, Дејан Петрић, Симо Поповић, Данило Војводић, Предраг Леовац, Мирослав Божовић, Љубодраг Белојица, Марко Аврамовић, Славко Ђуровић, Миораг Губеринић, Звонимир Томовић, Јован Оташевић, Радуле Шћекић, Петар Комненовић, Вукоман Тешовић, Милан Контић, Божидарка Марковић, Срђан Лакићевић, Бранислав Маџгаљ, Ново Трифуновић, Жељко Бошковић, Ранко Вуковић, Жарко Никић, Дарко Машковић, Милорад Јелић, Александар Перовић, Зоран Фатић, Веселин Јововић, Бранко Чупић, Михаило Видаковић, Љубиша Јокић, Радован Вујадиновић, Витомир Поповић и Ђурко Бојовић.

Имамо овдје и двојицу припадника Војске Југославије муслиманске и католичке вјере, али њихова имена овдје не могу да поменем докле не добијем сагласност од њихових породица.

Кроз имена и презимена овдје поменутих невиних жртава са муринског моста, изгинулих војника – бранитеља наше отаџбине заступљена је цијела Црна Гора, о Херцег Новог до Чакора. Они су сачували част и образ Црне Горе војујући против силе НАТО пакта, кад је та злочиначка армада, уз помоћ албанских терориста разбијала и распарчавала нашу отаџбину. Наша је часна дужност да их се увијек молитвено и са великим поштовањем сјећамо. Треба да их се сјете и власти Црне Горе, јер ови изгинули младићи нијесу били Вијетнамци него Црногорци.

Нажалост, наше власти ради усиљене НАТО пропаганде, потискују у заборав јунаке ове земље, који своје главе положише за отаџбину. Нијесу им до сада ниједно спомен-обиљежје подигли, нити њихова имена поменули. Али су зато, против народне воље, признали као државу незакониту натовску творевину на Косову и Метохији и тиме задали Србији дубоку рану, а Црној Гори нанијели дебелу срамоту која пада на све нас, на цијело духовно потомство Његошево.

И то им не би доста. Опет против народне воље, дадоше свој глас да се светиње Српске православне цркве на Косову и Метохији предају онима који су их палили и разарали, онима који су српска гробља разарали и скрнавили. Тиме још једном понизише и љуто уцвијелише свој народ који је до дана данашњег остао вјеран, одан и завјетан свесрпским и свеправославним светињама Косова и Метохије.

Према наказном пројекту прикључења Црне Горе НАТО пакту, њој је намијењена срамна улога да буде крпа за брисање крвавих трагова НАТО пакта и албанских терориста, да стане на страну руских непријатеља, да умјесто братске и једновјерне постане антисрпска и антируска држава.

Као поносит и гостоприман народ ми кажемо: добро су нам дошли дипломате и државници свих земаља Истока и Запада, али није добро дошла осиљена надструктура војне моћи зване НАТО пакт, која гази земље и народе а нас је у црно завила за дуго времена. Није добро дошао НАТО пакт у Црну Гору. А ако дође, доћи ће као окупатор, као злочинац на мјесто злочина.

Подсјећамо да наш народ има изреку: Ко ме лане био, ни ове године ми није мио. Часни и храбри народе Црне Горе – не заборављај. Послушај аманет Светог Петра Цетињског. Не против Русије! Не у НАТО пакт! Никад и за никад!

Бесједа на парастосу жртвама НАТО бомбардовања,
Подгорица, 24. марта 2016. године

Извор: Митрополија црногорско-приморска