Владика далматински Никодим богослужио у Имотском

Владика далматински Никодим богослужио у Имотском
Владика далматински Никодим богослужио у Имотском
Владика далматински Никодим богослужио у Имотском
Владика далматински Никодим богослужио у Имотском

На дан Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Имотском.

-Данас смо се у овом светом храму окупили да бисмо литургијски прославили један од најбитнијих догађаја у домостроју спасења, да обележимо спомен на Ону која је у име свих нас пристала да се Господ усели у Њену утробу и постане једини истинити Богочовек, беседио је владика Никодим и наставио:

-И само Њено рођење је било чудесно, јер њени родитељи, Јоаким и Ана, дуго година нису могли да имају деце, а у то доба у јеврејском народу то је била велика срамота. Када су били већ у поодмаклим годинама благословио их је Бог са ћерком којој су дали име Марија и која је од свог раног детињства, када је одлазила у свети храм, разговарала са Господом и анђелима његовим. Управо тако се проказивало чудо Господње, да ће та жена да буде једна од најбитнијих жена на овоме свету, она од којих се родио сам Исус Христос. Она је дала тај одговор у име свих нас и тако уздигла читав људски род и сам Господ се унизио да би нас узвисио и да бисмо славили име Његово.

-Тога имена држали су се и наши славни преци који су подигли овај свети храм и окупљали се у овој цркви, да би се видели и радовали једни другима и заједно учествовали у светим тајнама. Они су нам оставили тај древни и велики завет да се и ми сабирамо и славимо име Господње, а да бисмо могли да учествујемо у светим тајнама и да достојно славимо име Господње, потребно је да живимо у миру једни са другима, да имамо љубави и бринемо се о онима који су унижени и напуштени, каквих је, нажалост, у нашој Далмацији пуно, рекао је Епископ далматински и нагласио:

-За духовни живот свакога од нас, поред свега овога, јако важно да постимо, молимо се Господу и учествујемо у животу Цркве. Морамо да будемо спремни да опраштамо једни другима, па чак и непријатељима својим, јер само ако и сами можемо да пружимо опрост, онда можемо и да га молимо од Господа.

Уз речи захвалности епископ Никодим се опростио од досадашњег имотског пароха Драгана Михајловића и његове породице који су много доброг учинили за време службе у Имотском.

-Отац Драган се сада враћа у свој родни крај, где ће наставити да служи Господу, а ја хоћу да му захвалим на свему и да му пожелим да на исти начин настави да ради на њиви Господњој, да нас не заборави и, ако му се пружи прилика, да нас и посети, рекао је Владика који је том приликом представио верном народу имотске парохије њиховог новог свештеника Далибора Цвијановића и пожелео му да се труди попут својих претходника и да је позван да се брине о свакој души напаћеној и приводи све људе спасењу.

Извор: Епархија далматинска