Владика Фотије: Сећајмо се подвига Светог Саве

Владика Фотије: Сећајмо се подвига Светог Саве
Владика Фотије: Сећајмо се подвига Светог Саве
Владика Фотије: Сећајмо се подвига Светог Саве
Владика Фотије: Сећајмо се подвига Светог Саве

Владика Фотије: Молимо се Господу да се, молитвама Светог Саве, и сплитски храм изгради до краја и постане место сабрања и утехе свих хришћана који у њега кроче са искреном вером у Бога.

У недељу, 22. јануара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у капели Светог Саве у Сплиту. Овом светом Литургијом започета је прослава великог празника посвећеног Светом Сави, који је уједно и храмовна слава недовршеног сплитског храма. Широм Епархије далматинске, као и на свим континентима где живе православни Срби, у току наредне седмице прослављаће се име великог угодника Божјег и духовног оца нашег народа - Светог Саве.

-Савино житије свима нам је добро познато, као и велика дела којима је заувек задужио српски род. Свети Сава је 1219. устројио самосталну Српску Цркву, а са њом и средњовековну државу, са жељом да цела земља живи као један манастир, продуховљеним и светим животом. Захвањујући овом светитељу прогнана је јерес из нашег народа, а свако дете крштено, па зато са правом можемо рећи да је Свети Сава почетак православља у нашем народу, поручио је владика Фотије и додао:

-Увек треба да се сећамо подвига Светог Саве, јер је он желео да од средњовековне Србије направи државу у којој ће епископ бити духовни отац, а цар световни владар и да они живе у хармонији и сагласности. Његова жеља је била да земља буде пуна цркава, манастира и школа, да има довољно сиротишта и болница за оне којима је то потребно. Године 1221. Свети Сава је одржао познату жичку беседу о правој вери и рекао да Срби треба да буду православне вере. Он је учинио пресудно дело да наш народ постане и остане заувек православан, јер нас је везао са Светом Гором, са манастиром Хиландаром и изворним учењем Отаца са првих седам Васељенских Сабора.

-Свети Сава се упокојио у Трнову, у Бугарској, а његово тело било је пренето у манастир Милешеву где су реке православних верника константно долазиле да се поклоне благотворним моштима. Свете мошти су 1594. пренете на Врачар, где су спаљене од стране Турака који су на тај начин хтели да униште култ Светог Саве. Хвала Богу, њихове намере нису уродиле плодом, а на томе месту данас стоји храм посвећен овом свецу, који је у нашем народу остао заувек упамћен као велики духовни отац и родоначелник. Градња храма Светог Саве у Сплиту започета је у слично време као и градња београдског, али је он до дана данашњег остао мученички храм, који већ осамдесет година стоји незавршен. Ми се ипак надамо и молимо Господу да се, молитвама Светог Саве, и ова светиња изгради до краја и постане место сабрања и утехе свих хришћана који у њега кроче са искреном вером у Бога, поручио је владика Фотије.

Извор: Епархија далматинска