Владика Григорије: Прича о старом краљу

Посљедњих дана јула, пред нашим читаоцима појавила се још једна књига Владике Григорија стилом и садржајем свакако вриједна наше пажње. Ову лијепу „Причу о Старом Краљу" могли бисмо назвати савременом бајком, испричаном у једном даху, а у духу и начином старих приповједача. Као и претходна ауторова књига „Лазар", и „Прича о Старом Краљу" је свједочанство о једној изузетној личности која је, истовремено, прототип и веома успјели приказ човјека каквог свако од нас чува у сопственом сјећању и искуству. То је збирка цртица из једног богатог и плодног живота у којој просто свјетлуцају, и мада наизглед успутно казани умногоме је оплемењују, детаљи о људима и мјестима, предјелима и догађајима, уткани у њу на начин који нас и нехотично враћа у једно прошло вријеме.

Прича о Старом Краљу" је зато свједочанство о времену у коме су ријечи увијек имале значење а обећања тежину, у коме је мудрост била већа од знања, а старост часна и достојна поштовања. О времену у коме су велике истине биле исказиване без много ријечи, у коме су и животиње и природа били човјекови сапутници и учитељи, у коме је истина још увијек била главно мјерило вриједности, а сјећање се пружало далеко изван уских граница сопственог живота. Осим тога, „Прича о Старом Краљу" доноси и неколико веома занимљивих осврта на ствари са којима се свакодневно сусрећемо, притом потпуно превиђајући њихову вриједност и значење. Ова сазнања буде у нама дивљење пред великом тајном живота, и помажу нам, још једном, да схватимо да у животу нема неважних ствари и да је величина увијек скривена у једноставности.

Нарочита вриједност нове књиге Владике Григорија свакако су и прелијепе и необично маштовите илустрације Ведране Кубуровић, које у потпуности прате ритам и свјетлост приче. Попут малих прозора, оне нас и визуелно уводе у свијет о коме књига говори. „Прича о Старом Краљу" је због свега што смо рекли, као и свега што остаје на читаоцима да открију, прави мали интермецо у нашој често једноличној свакодневици. Заправо, једна лијепа прича скривена у срцу бајке, написане за све оне који су одрасли, не престајући да буду дјеца.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка