Владика Хризостом освештао темеље цркве у Подовима

У суботу, 22. августа 2009. године у 17 часова Његово Просвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом посетио је мало, разрушено и попаљено село Подови, Општина Сански Мост, како би осветио темеље новог храма у овом селу. Село Подови припадају парохији томинској. Оно је 1995. године од стране Армије БиХ спаљено и разрушено до последње српске куће. Задњих неколико година мјештани се све више интересију за своја кућишта, своја имања и почињу да их обнављају. Али, прво што су сви пожељели јесте да подигну једну омању црквицу.

У овој доброј најери предњачили су чланови племена Кондић. Разумјевши њихову жељу и молбу Владика Хризостом је дао благослов за градњу новог храма који ће бити посвећен Светом оцу Николају мириликијском чудотворцу. На Петровдан ове године Владика је благословио земљиште за будући храм и побо крст на мјесто жртвеника. Добро организовани и сложни у доброј намјери расељени и повратници у Подове за врло кратко вријеме све урадише и доведоше до освећења нових темеља. Ово је управо поменуо сам Епископ у својој бесједи похваливши њихову ревност, слогу и одлучност да учине ово историјско дјело, да подигну први храм у свом селу. Нема податак да је некада и негдје у и око Подова била црква.

Кумови темеља овог новог храма бише: Кондић Милан из Подова - тренутно живи и ради и Чикагу и Кондић Милован из Подова - тренутно живи и ради у Новом саду.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка