Владика Хризостом освештао темеље храма на Црквишту у Медној

У XI Недјељу по Духовима и на дан успомене св. мученика Лаврентија ђакона,  Његово Просвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом освештао је темеље новог храма на Црквишту у Медној, тачно на мјесту гдје су обретене мошти медљанских преподобномученика Серафима, Авакума и Мардарија, 11. октобра 2006. године.

Кум нових темеља би млади Александар (Јована) Тодоривић из Бања Луке, односно из Медне. Овом историјском чину освећења темеља првог храма који ће бити посвећен преподобномученицима медљанским -премда ненајављено и необјављивано у медијима- присутвоваше много свијета.

У бесједи прије полагања темеља новог храма Епископ Хризостом је говорио о значају обретенија светих моштију, о храму који почињемо да зидамо у славу божију а у спомен оних које су нељуди побили, земља сакривала а Бог прославио. Потсјетио их је на ријечи св.Јована Богослова који каже да су душе побијених због Јагњета Божијег сакупљене у руци Божијој и очекују да се пројави слава Божија. А слава Божија пројавила се управо кроз пројављивање и објављивање оних који су вјековима били земљом сакривени. Ово је велики и сигурно највећи благослов за нашу епархију, али и за читави нашу Цркву, нагласио је Епископ.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка