Владика Иларион богослужио у селу Кожељ

Владика Иларион богослужио у селу Кожељ
Владика Иларион богослужио у селу Кожељ
Владика Иларион богослужио у селу Кожељ
Владика Иларион богослужио у селу Кожељ

На празник Светог архангела Гаврила Његово Преосвештенство Eпископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у селу Кожељ надомак Минићева. Епископу су саслуживали старешина храма и парох минићевски јереј Никола Трифуновић и архиђакон Илија (Јовановић), сабрат манастира Буково.

Чтецирали су Сташа Јеленковић и Зоран Пантић. Литургију су својим појањем украсили ђакон Саборне зајечарске цркве Вук Јовановић и гђица Сандра Јеленковић.

Иако је тај празник и храмовна слава али и слава целог села Кожељ, ситуација проузрокована корона вирусом је довела до тога да светој Литургији присуствује мали број људи. Они су са великом жељом, достојно и радосно дочекали свог Епископа који је по први пут дошао у Кожељ. Уједно, по први пут после скоро девет деценија један Епископ је богослужио у том светом храму који заузима посебно место у животима Кожељаца.

Епископ Иларион је беседећи све присутне подсетио на чудеса Светог архистратига Гаврила посебно истакавши његову благовесничку службу којом људском роду саопштава радосне вести још од Старог завета, преко зачећа Пресвете Богородице, Васкрсења Господњег до данашњих дана. Такође, Владика је истакао да се у данашњим страдалним временима посебно морамо борити за очување слободе избора јер управо је то оно што нас Богу приближава или удаљава, јер је нама људима слобода даривана Божјим промислом. Он је призвао благослов Божји на све присутне, молећи се да Господ подари снаге да се овај свети храм обнови, али, још важније, да се у њему народ што чешће окупља на светим службама.

Епископ је преломио колач са домаћинима, породицом г. Драгослава из Зајечара, а колач је за наредну годину у име Месне заједнице Кожељ, преузео г. Градимир Соколовић из Кожеља.

Након Литургије господин Градимир Соколовић је искористио прилику да нешто више исприча Епископу о селу али и да покаже шта је све важно до сада урађено те да представи планове које тек треба реализовати у будућности. Нарочито је изражена жеља да се што пре покрене обнова самог храма оценивши да је то један од приоритета села. Епископ је захвалио на топлој добродошлици честитавши присутнима на доброј организацији и изразио жељу да будући сусрети буду учесталији.

Извор: Епархија тимочка