Владика Иринеј посетио ђаке школе српског језика “Вук Караџић’ у Гринзбору

Колико српска деца воле владику Иринеја уверили смо се прошле суботе у Гринзбору. Он је свој долазак из Сиднеја на парастос нашем покојном издавачу Ђорђу Маринковићу, искористио и да обиђе малишане који су тога дана имали наставу српског језика.

Радост деце у тренутку када се Епископ појавио у учионици, у пратњи пароха храма Св. Сава јереја о. Владислава Шиповца и директора школе српског језика 'Вук Караџић' г-ђе Верице Јовановић, била је неописива. Мала озарена лица су готово хорски узвикнула 'Помаже Бог'!

Владика је обишао два разреда у којима су деца подељена на оне узраста од 1-4. (наставница Бојка Ковачевић) и од 5-9. разреда (Сташа Стојисављевић). У получасовном разговору уверио се да деца доста знају о својој вери и нацији. Причао је деци о значењу њихових имена, али се слатко насмејао питању младог Стефана Чекића: 'Шта ти је тај штап што држиш?', објаснивши да је то патерица.  На крају је Епископ деци пожелео много успеха у школи и среће у животу а она су му узвратила да им је жеља да их посети опет. Искористили смо прилику да замолимо младог свештеника о. Владислава да нам каже коју реч о самој школи.

- Школа српског језика код цркве Св. Саве у Гринзбору, је саставни део Школе "Вук Караџић" из Сент Албанса. У првој години, са одељењем у Гринзбору, уписало се 40 деце. Часови се одржавају суботом од 2 по подне до 5 (поподневна смена), због обавеза које деца имају са спортским тренинзима ујутру.

Наставно особље поседује високу стручну спрему из отаџбине, а сама школа је званично акредитована од Министарства просвете Викторије, као ЛОТЕ (језик осим енглеског) предмет. Досадашњи рад се показао успешним, где су родитељи, па и сама деца задовољни са својим успесима. Деца уче српски језик, ћирилично писмо, православну веронауку, као и основе српске историје и географије. За наредну годину се очекује упис нове деце у првом разреду, као и деце из других крајева Мелбурна којима одговара поподневни термин.

Посебна пажња, догодине, ће се посветити да се деца школе српског језика укључе у друге активности код цркве, првенствено драмској групи, као и певачкој и музичкој школи који се припремају - рекао је о. Владислав.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска