Владика Иринеј служио у Земунском манастиру

Владика Иринеј прошле недеље служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Гаврила у Земуну

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну - по први пут од упокојења проф. др Радована Биговића - служио је Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Г. Иринеј, који је у овом манастиру више година служо као јеромонах. Тог јутра, пре Свете Литурије, Владика је посетио гроб почившег проте Радована на земунском гробљу и служио помен.

На Светој Литургији су саслуживали протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, старешина Богородичиног храма у Земуну, протојереј-ставрофор Рашко Радовић, парох храма Светог Спиридона у Трсту, јереј Игор из земунског манастира, као и ђакон Далибор Брнзеј.

У току Свете Литургије Владика је надахнуто говорио о јеванђељу у светлости празника Преображења, која нас обухвата у иконоликости Царства небеског и претвара лепоту у догађај. Осврнувши се на питање онога младог човека који је упитао Христа, учитеља доброг, а које одјекује кроз векове, како да наследи Царство небеско, Владика је истакао да нам управо Он шаље такве учитеље који су по лику и прилици добри, јер су оличење Христа, јединога доброга учитеља и човекољубивога Бога.

”Међу таквима је био и остао наш отац Радован, чија је љубав била заиста Христолика, јер је толико волео свакога појединачно, да су многи сматрали до његове сахране да је само њих толико волео, а сахрана је открила да је свакога једнако волео. Оличење његове учитељске љубави могла се преопознати у томе што је препознао у свакога његов уникатни таленат и једнако је гледао да створи свест код човека те да би могао умножити тај дати му дар. Хвала ти, оче Радоване, за све што си учинио и чиниш за све нас, јер истинска добра свакако надживљују и сам гроб.”

После Свете Литргије, народ Божји се сабрао око својих свештенослужитеља где су ималу прилику да слушају о животу и раду Српске Цркве у Аустралији и Новом Зеланду, као и о парохијској заједници у Трсту.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска