Владика Јероним служио у Гардиновцима

Владика Јероним служио у Гардиновцима
Владика Јероним служио у Гардиновцима
Владика Јероним служио у Гардиновцима
Владика Јероним служио у Гардиновцима

На празник Светих славних и добропобедних мученика Сергија и Вакха,  20. октобра 2016. године, поводом завршетка радова на изградњи новог Светосавског дома у Гардиновцима, благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, Преосвештени Епископ јегарски г. Јероним служио је свету Литургију у храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у овом селу.

Пред седамнаесторицом свештеника, петорицом ђакона и присутним верницима, Преосвештени Владика г. Јероним је изрекао беседу о Светим мученицима Сергију и Вакху, које Црква Христова овога дана прославља. Владика је говорио и о мучеништву као сведочанству вере, као и о начину поштовања које Црква указује овим ревнитељима.

У литургијској радости у Гардиновцима  извршен је и чин рукоположења, што је за ово место био несвакидашњи догађај. Владика Јероним је у свештени ђаконски чин рукоположио господина Србољуба Срдића из Бачке Паланке и том приликом новорукоположеном ђакону пожелео успех у служби светом олтару.

После заамвоне молитве, Преосвештени Владика је уручио Орден Светог Саве III степена гђи Гордани Малетин из Гардиноваца, који је на предлог Епископа бачког Свети Архијерејски Синод доделио гђи Малетин за помоћ и допринос које је чинила у духу задужбинарских традиција Свете Цркве. Додељене су и Архијерејске грамате признања господи Ђорђу Бечелићу, Стевану Нешину и Радославу Обренову из Гардиноваца, као и црквеноопштинске захвалнице онима који су учествовали у градњи Светосавског дома и онима који су несебично помагали и помажу ову малу Црквену општину.

Потом је Епископ Јероним освештао новосаграђено здање Светосавског дома, подсетивши да изградња оваквих просторија за своју намену има сабирање верних у продужетку литургијског сабрања.

Овим чином је употпуњена несвакидашња духовна радост у подунавском малом земљорадничком селу на југоистоку Бачке. Садашњи гардиновачки храм датира из периода измађу два светска рата. Градња је завршена 1927. године, а освећење храма је извршио тадашњи Епископ бачки Иринеј (Ћирић). Старији храм налазио се у дворишту парохијског дома, који је првобитно служио у сврхе подунавске карауле, јер су Гардиновци били у саставу чувеног Шајкашког батаљона.

Извор: Епархија бачка