Владика Јоаникије: Да отворимо врата срца свога за Бога и за ближње своје

Владика Јоаникије: Да отворимо врата срца свога за Бога и за ближње своје
Владика Јоаникије: Да отворимо врата срца свога за Бога и за ближње своје
Владика Јоаникије: Да отворимо врата срца свога за Бога и за ближње своје
Владика Јоаникије: Да отворимо врата срца свога за Бога и за ближње своје

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служо је, у 27. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Јакова Персијанца и Светог Јакова Ростовског, 10. децембра 2017. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владици је саслуживало свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира уз молитвено учешће вјерног народа. Сабранима се архипастирском бесједом обратио Преосвећени Епископ г. Јоаникије. Владика је казао да се кроз Часни пост пред Божић припремамо да прославимо велики и радосни празник Рођења Христовог, припремамо своје срце и своју душу за стан Богу живоме.

-Господ и Спаситељ наш Исус Христос је дошао у овај свијет и то нас, који смо у Њега повјеровали, који смо Његову вјеру примили, који смо крштени у име Његово, који смо се с Њим сјединили, много обавезује. Нарочито када су празници вријеме је да се подсјетимо како хришћани треба да живе, како да се Богу моле, како да раде, како да вјеру посвједоче својим дјелима и нема боље прилике, управо, од Божића, казао је Његово Преосвештенство.

-Наш народ је имао диван, спасоносан обичај и тог обичаја, нагласио је Владика, треба да се држи - да се измири са другима пред Божић да би Божић могао прославити како ваља. Отуда се мирбожамо, честитамо, цјеливамо у име Рођења Христовог. То нас обавезује да своја дјела уподобимо нашој вјери, да отворимо врата срца свога не само за Бога, него и за ближње своје, јер ако отворимо само за Бога, а не и за ближње своје, на та врата Бог неће покуцати, нити ће на њих ући, рекао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије, поручујући:

-Он хоће да види да смо отворили врата срца свога и врата дома свога за ближње своје, па ће онда на та врата да уђе и Он, Господ Који се сјединио са нама, постао као један од нас, али ни у чему не умањујући своје божанство, своју божанску силу и милост, него се нама прилагођавајући да би нас очистио, препородио, преобразио, узвисио и са собом сјединио, да би нам дао тако своју милост, своју љубав, своју благодат, своју истину и правду.

Владика је додао да нас дивни празници које прослављамо пред Божић: Дјетињци, Материце, Оци подсјећају на то да треба увијек изнова да обновимо љубав према својим ближњима, сродницима, најближима у породици и дому.

-Данас је велика криза захватила породицу, дом, брак, односе међу најближима. Кажемо да волимо цио свијет, цио свијет бисмо загрлили, али ближњега свог тешко. Ту је, у ствари, једна велика заблуда. Као што Бог не прихвата нашу љубав, нити нашу жртву ако немамо љубави према ближњем свом, тако је и та љубав према цијелом свијету, коју често исповједамо својим устима, заправо, лаж, превара и обмана. Треба имати љубав према својим најближима, па онда и према ближњима и према даљњима, али се све провјерава кроз однос према ближњима. Нека би дао Господ свима нама снаге, милости, благодати да ту љубав посвједочимо и да на такав начин дочекамо највећи празник Рођења Христовог и да се обрадујемо Богу, Који је дошао у овај свијет, али да се обрадујемо и једни другима. То је онда пуноћа наше свете вјере православне.

-Наша света вјера јесте и мисао, јесте и проповијед, јесте и ријеч, али је изнад свега и прије свега Љубав и то је оно што нам треба - љубав према Богу и љубав према ближњима својим. То је оно што човјека чини човјеком, што човјеку даје снагу и чиме се хришћани препознају у овом свијету, закључио је Његово Преосвештенство Епископ г. Јоаникије.

Сабрани народ који пости Божићни пост, а који се припрема молитвом и исповијешћу, приступио је светом причешћу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка