Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје
Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје
Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје
Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије посјетио је у четвртак, 20. октобра предсједника општине Рожаје г. Нусрета Калача и том приликом га одликовао Архијерејском граматом за пажњу и доброчинство које исказује према Српској Православној Цркви.

Како се могло чути током састанка, г. Калач и Преосвећени Епископ Јоаникије су задовољни досадашњом сарадњом локалне управе овог мјеста са Црквеном општином Рожаје и договорили су се око заједничке реализације неколико пројеката у скорој будућности.

Његово Преосвештенство владика Јоаникије је честитао г. Нусрету Калачу поновни избор на мјесто првог човјека општине Рожаје и уручио му Архијерејску грамату за помоћ и доброчинство које исказује према српском православном свештенству и вјерном народу овог краја, а нарочито за помоћ коју је пружио приликом изградње храма Свете Тројице у селу Башча.

“Имали смо врло конструктиван и пријатељски разговор, што је међу нама већ уобичајено, будући да смо се и раније сретали на неколико црквено-народних свечаности у Рожајама. Данас смо, захваљујући отворености и спремности г. Калача да помогне наше пројекте у обнови и заштити светиња, разговарали о могућностима даљег унапређења вјерског, односно црквеног живота у овој Општини“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је нагласио да га радује што су у Рожајама добри међуконфесионални односи, који могу “бити узор и другим мјестима“.

Задовољство сусретом и разговором са Његовим Преосвештенством владиком Јоаникијем на конференцији за новинаре изразио је г. Нусрет Калач.

“Било ми је велико задовољство да данас са Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем разговарам о положају Православне Цркве у Рожајама. Наша локална управа има добре односе са свим конфесијама, па и са Православном Црквом са којом смо успјешно сарађивали протеклих година.“

“Договорили смо се да у наредној години заједнички учествујемо у пројекту обнове рожајске Саборне цркве Рођења Светог Јована Крститеља, зване Ружица, а за ту сврху Општина ће издвојити 20 хиљада евра, колико се процјењује да ће радови коштати“, рекао је Калач.

Састанку су присуствовали Драшко Магделинић, ктитор цркве Ружице и јереј Милан Станишић, рожајски парох.

Владика Јоаникије је након састанка обишао радове на изградњи цркве Светог Луке у Бијелој Цркви код Рожаја.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка