Владика ЈОаникије освештао храм Светог Николе на Лужцу у Беранама

23. јула 2010. године Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством је освештао храм Светог Николе на Лужцу у Беранама.

Храм су подигли Вучић и Вера Поповић а у спомен својих трагично преминулих синова Николе и Угљеше.

24. јула 2010. године Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је са свештенством и монаштвом служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николе на Лужцу. Након службе владика је уручио архијерејске грамате онима који су се највише потрудили да ова црква засија у пуном сјају: г. Ранку Вуканићу, г. Радану Вукајловићу, г. Томиславу Василијевићу, г. Драгану Томовићу, г. Влајку Ћулафићу, г. Миомиру Пајковићу, г. Војину и г. Радовану Божовићу.

Постоји писано предање да је на Лужцу некада постојао храм посвећен Светом Николају Чудотворцу, али није познато гдје се он налазио, па је по благослову владике Јоаникија ова црква саграђена на лужачком гробљу.

Испред цркве је одржан кратак програм у ком су ућешће узели рецитатори, појац са молитвом српским светитељима и глумац Драган Рачић који је говорио стихове Влајка Ћулафића.

Трпеза љубави је приређена у порти манастира Ђурђеви Ступови.

У послијеподневним часовима владика Јоаникије је освештао крстове на храму у Острељу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка