Владика Јоаникије: Пост је духовна гозба у којој треба да учествујемо сви саборно

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је 17. марта 2013, на Сиропусну недјељу, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови, уз саслужење беранског свештенства и монаштва Манастира.

Обраћајући се сабраним вјерницима Преосвећени Епископ је говорио о оним ријечима Светог апостола Павла “Обуците се у Господа нашег Исуса Христа и старање за тијело не претварајте у похоте“, којима нам се открива смисао четрдесетодневног поста. Света Четрдесетница је вријеме до Лазареве суботе, а онда се хришћани, такође постећи, успињу на већи степен и улазе у Велику недјељу, током које је Господ извршио дјело спасења рода људског.

“Свети апостол Павле нас позива, и оне хришћане његове савременике и све хришћане, кроз сва времена, и нас данас и у будућим временима “Обуците се у Господа нашег Исуса Христа“ и додаје “А старање за тијело не претварајте у похоте“, јер, ваистину, овај пост је духовна гозба. Позива нас да се умијемо, да се украсимо, да се ослободимо, да окрилатимо мислећи при том, наравно, на духовну чистоту и духовну љепоту које треба да обновимо током овог Великог поста. Зато је православни пост један радосни подвиг, као што говори Свети пророк Исаија, који је још прије доласка Христовог на земљу, прије него што је Господ Исус Христос сам освештао пост и предао нам га као спасоносни лијек, да је пост радосни и свијетли подвиг, онај пост, драга браћо и сестре, када смо спремни да одложимо наша безакоња, наше лоше навике и намјере, те да се поправимо, да очистимо своја срца и своје мисли управимо ка добру. То је прави, истински пост“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Тјелесни пост је само мали дио онога што треба да испунимо. Пост представља добру припрему и основу, а суштина је у томе да се оспособимо за чињење добрих дјела и да угађамо Господу.

“Пост, наравно, подразумијева и жртву, да се одричемо онога што нам најмање треба и што врло често производи доста невоља у нашем животу, попут сувишног јела и пића, а знамо колико болести и колико проблема се дешава због тога сувишног пића и јела и неуредног живота. Пост је фина животна дисциплина, једна хигијена духовна, али и тјелесна. Међутим, браћо и сестре, позвани смо на нешто много веће, позвани смо на заједницу са Господом, позвани смо на то да се обучемо у Господа нашег Исуса Христа, да се Њиме украсимо, да Он буде наша љепота, наша мудрост, наша снага и сила. И све је то могуће нама људима, само зависи да ли смо спремни да послушамо заповијест Божију, као што говори Свети апостол Павле, а говори нам из искуства, које је искуство свих Светих од њега, па до дана данашњег. Дакле, ако се одричемо, знамо због Кога се одричемо и у Чију част и славу се одричемо нечег најмањег и најбезначајнијег, ради Онога Који је самог Себе принио на жртву за наше спасење, Који је излио своју животворну крв на Крсту и примио смрт ради нас и ради нашег спасења, да би нас својом животворном смрћу очистио, ослободио и оживотворио, да би нас увео у тајну побједе над смрћу, у тајну васкрсења“, бесједио је Епископ Г. Јоаникије.
Он је додао да је Света Четрдесетница најстарији и најзначајнији пост на ком се темеље остали постови. Од памтивијека је познато да су вјерујући људи измољавали велику милост од Бога за себе и своје ближње, управо постом и молитвом.

“Кад Господ види да смо спремни на малу жртву Он ће онда да излије Своју милост на нас. Пошто данас сви имамо много проблема и тешкоћа, многе бисмо тешкоће у породицама ријешили кад би цијеле породице хтјеле да прихвате позив Светог апостола Павла, па да постимо и Богу се молимо, јер постом и молитвом ваља нам угодити Богу и умилостивити Бога. Бог је милостив, али ми треба да се спремамо да примимо Његову милост, а најбољи начин је пост и молитва. Треба прихватити тешкоће, али се с њима треба борити и изборити онако како Бог заповиједа и како нас Свето Јеванђеље учи – да се кајемо, да се чистимо, да се молимо једни за друге и постимо једни за друге. Тако ће Бог благословити и наш пост и наша дјела и наше мисли. Да постимо, драга браћо и сестре, саборно, да постимо заједнички, јер на такав начин, када Господ види нашу спремност на малу жртву, надамо се у Бога, да ће нас Својом истином, Својом правдом, Својом милошћу просвијетлити и оснажити“, поручио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије, закључујући литургијску проповијед ријечима:

“Припремимо се у току ових четрдесет дана, успињући се духовним љествицама, да уђемо спремни у Велику недјељу, недјељу великих дјела Божијих, да бисмо се могли достојно поклонити страдањима Христовим и смрти животворној Његовој, да би нас Господ удостојио, нас који се са Њим сараспињемо, да са Њим и саваскрснемо, да нас учини учесницима Своје славне побједе над смрћу и Свог васкрсења“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка