Владика Јоаникије: Што ће безбожницима храмови

Владика Јоаникије: Што ће безбожницима храмови
Владика Јоаникије: Што ће безбожницима храмови
Владика Јоаникије: Што ће безбожницима храмови
Владика Јоаникије: Што ће безбожницима храмови

Светом архијерејском Литургијом коју су са свештенством служили Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици молитвено је прослављен празник Светих словенских просветитеља Кирила и Методија.

У литургијској беседи после читања Јеванђеља, епископ Јоаникије је рекао да су Света браћа Кирило и Методије били изузетни и да су због својих способности добили да проповедају јеванђеље незнабошцима.

-Нарочито од Светих Кирила и Методија словенски народи, један по један, примају православље и крштавају се, подсетио је Владика будимљанско-никшићки и додао да су Света браћа проповедали на словенском језику и преводили богослужбене књиге, због чега су их Латини оптуживали да тиме крше стари закон да се Бог слави једино на јеврејском, грчком и латинском.

-А Свети Кирило је говорио да је то јерес. Зар нису многи на Тројичиндан, када је Господ излио дарове Светога Духа на своју Цркву, проговорили и славили Бога на разним језицима. И тако је Бог устројио да сваки народ на своме језику слави име Божје, казао је владика Јоаникије и додао да смо преко Свете браће Кирила и Методија, и не само преко њих, у заједници са свим сругим православним народима, пре свега са грчким народом од кога смо и примили Јеванђеље.

-И са осталим православним народима смо заправо једно, јер смо једне вјере. Та наша блискост са осталим словенским народима је опет због тога што смо једне вјере и што смо примили проповијед апостолску од Свете браће Кирила и Методија. И њима то треба да захвалимо, нагласио је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је говорио и о односу државе према православљу и указао на парадокс да се након 1200 година хришћанске историје, данас у Црној Гори говори о томе коме припадају храмови Божји. -Власт хоће да препише све наше храмове на државу – ваљда ће их они боље чувати. А знамо како су сачували ловћенску капелу, коју су били уписали као споменик културе, па су је склонили и обурдали са Ловћена. У тај зли пројекат била се упрегла сва тадашња званична власт, подсетио је Владика и додао да власт може да упрегне много људи у било какво лудило, само кад крене.

-А ко ће то после плаћати и како ће се то завршити, то њих не интересује. Само је важно да остваре свој наум који им на памет дође у том момету, истакао је Владика будимљанско-никшићки и подсетио да су они који данас говоре како би они боље чували храмове него сама Црква некрштени и безбожници.

-Нема ни једног вјерујућег међу њима, али хоће храмове. Треба подсјетити да прво треба да пронађу све оне експонате из цетињских музеја које су распродали и покрали. Па кад то прво нађу све, онда да разговарамо о осталоме. Нека положе рачун гдје су им експонати, културне вриједности из цетињских музеја. Нема одговора Црна Гора на то питање, поручио је владика Јоаникије.

Владика је казао да се говори о томе како држава треба да црквену имовину препише на себе, а не говори се о томе да треба да врати оно што је од Цркве опљачкала. -Него и оно што нам је остало хоће да нам одузму. То је још једна лудост, а било их је много, казао је он и додао да се не треба бојати већ чувати своје светиње и своју веру, јединство народно које је такође утемељено на вери, коренима, традицији и историји.

-Наши храмови су симбол нашега јединства. И шта има нормалније него да храмови припадају Цркви, а шта опет ненормалније него да безбожници отимају храмове? Шта ће њима храмови – да их претворе у магацине, као што су их претварали њихови очеви, закључио је владика Јоаникије.

Митрополит Амфилохије је на крају Службе сабранима честитао празник.

-Ми смо, чини ми се, мало заборавили значај Светих Кирила и Методија, за разлику од наше браће Бугара, наше браће Руса. Али хвала Богу, и наша Света Црква је посветила једну од најстаријих својих школа, призренску Богословију Светој браћи Кирилу и Методију. Честитамо професорима и ђацима ове школе овај свети празник, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је такође честитао славу архимандриту Јоилу (Булатовићу), игуману манастира Ћириловац код Колашина, а Епископима буеносајреском и јужно-централноамеричком г. Кирилу и диклијском г. Методију имендан.

-Владике Кирило и Методије су наши нови учитељи и просветитељи Цркве Божје, наследници Светих Кирила и Методија. Дај Боже да и ова наша Црна Гора своје школство посвети Светој браћи Кирилу и Методију. Све што имамо у нашој прошлости што је свето и честито, то је благодарећи Светој браћи Ћирилу и Методију, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска