Владика Јоаникије: Свети Сава је у свом роду разгорио живоносни огањ јеванђељске вјере

Владика Јоаникије: Свети Сава је у свом роду разгорио живоносни огањ јеванђељске вјере
Владика Јоаникије: Свети Сава је у свом роду разгорио живоносни огањ јеванђељске вјере
Владика Јоаникије: Свети Сава је у свом роду разгорио живоносни огањ јеванђељске вјере
Владика Јоаникије: Свети Сава је у свом роду разгорио живоносни огањ јеванђељске вјере

У сали Центра за културу у Мојковцу 24. јануара 2017. године одржана је Светосавска духовна академија.

Сабрање у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је одржао и Светосавску бесједу. Владика је оцијенио да је прослављање Светог Саве забрањено у школама у Црној Гори, а све мање је и у уџбеницима ријечи о њему, што се никада раније није дешавало. -Управо је модерно школство у Црној Гори било обиљежено светосавским свечаностима, па садашња ситуација са прогоном нашег духовног Оца и просветитеља намеће питање куда иде школство Црне Горе. Славили смо Светог Саву у вријеме ропства и у вријеме слободе, у вријеме када смо достизали највеће узлете као народ, када смо имали краљевство и царство, па када смо губили слободу, али смо се хватали за скут Божји и за скут Светог Саве. Чували смо духовне темеље које је он поставио, поручио је Владика.

-Кроз сву нашу историју може се пратити његово присуство, нарочито у духовном животу, али и у култури, просвети, народним предањима, породичном животу. Његово присуство је обухватило све поре и све рукавце нашег народног живота и наше просвете, казао је Преосвећени г. Јоаникије. -Свети Сава се, често, сматра првим српским светитељем, а тај епитет му, иако не по хронолошком реду, припада јер је он, напоменуо је Владика, највећи. С правом се може рећи да је он први српски књижевник, први српски велики дипломата, али има нешто што је много веће. Са свим овим што смо набројали не исцрпљује се тајна његове светитељске личности и његовог живоносног присуства у нашем животу и нашој историји, а то су они духовни темељи. Он је просвећен светом вјером још у дому свога оца, који може да се назове свим највећим именима, а ја бих вечерас Светог Стефана Немању Симеона Мироточивог назвао Христовим витезом, јер је стварао државу, створио је темеље да се наш народ обједини. Када је све то учинио, подигао цркве и манастире, он се одрекао овог свијета и пошао за својим сином, јер је идући за својим сином Светим Савом ишао за Христом, рекао је Његово Преосвештенство.

-Вјеру коју је Свети Сава примио у свом родитељском дому распалио је, умножио и ојачао на Светој Гори Атонској, ковачницом врлина и ликоливницом светих ликова монаха, подвижника. Сви подвизи, док је боравио на Светој Гори, свједоче о његовој пламеној љубави према Богу и спремности да цијелог себе жртвује за вјеру, за Цркву Божју и за свој народ. Зато га је Бог изабрао, послао свом народу да тај огањ живоносни јеванђељске вјере потпали у свом роду, да њиме загрије душе своје духовне дјеце, да их просвети и упути на прави пут Божји, да да мјеру свему што човјек овдје на земљи чини, ради, ствара - култури, умјетности, духовности. То су ти Светосавски темељи на којима смо градили све што смо градили као народ, служећи Богу. На тим темељима су подигнуте наше светиње, на тим темељима расцвјетала се наша култура, писменост, духовност, просвета, народно благочешће и обичаји и није чудо што налазимо тако лијепе народне приче о Светом Сави које имају дубок духовни, па и философски смисао, попут прича: „Свети Сава отвара прозоре на нашим домовима“, „Свети Сава благословио мајку Светог Василија Острошког“, бесједио је Преосвећени Епископ, напомињући да је наш народни геније изједначавао Светог Саву и Светог Василија Острошког да буду савременици у жељи да постоји непосредни додир међу њима, јер је наш народ Светог Василија Острошког Чудотворца дожио као новог Светог Саву, послије спаљивања његових светих моштију.

-Тајна његовог присуства у нама, у нашем народу, нашој историји, култури, садашњости и будућности је предубока. То би требало да схвате сви и да се не боре против Светог Саве. Тешко се против њега борити, то морамо посвједочити свима и нико добра од тога видјети неће. Можемо се, опет, запитати куда то иде Црна Гора, борећи се против Светог Саве, куда иде њена просвета, куда иде овај народ. Али, даће Бог, Свети Сава који отвара прозоре на нашим домовима да уђе свјетлост, отвориће и прозоре наших душа да их поздрави божанска свјетлост истине и правде, правог истинског пута Божјег, да нађемо прави пут сви заједно, и ми у Црној Гори, сви они који славе Светог Саву, цио српски народ, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

У програму Светосавске академије у Мојковцу учествовали су Црквени хор Светих Јоакима и Ане при мојквачком Саборном храму Рождества Христовог, КУД „Весна“, дјеца рецитатори из Школе вјеронауке, фрулаш Вукашин Конатар, народни гуслар Милета Пантовић. Духовној свечаности присустовало је свештенство архијерејског намјесништва бјелопољског, представници Црквених општина сјеверног дијела Епархије, као и велики број грађана Мојковца.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка