Владика Јоаникије у посјети Владимиру

На празник Светог великомученика Теодора Стратилата, у суботу 21. јуна, посјетили смо Владимир, древну руску престоницу.

Овај град се први пут помиње 990 године, а за његовог оснивача признат је Свети Владимир равноапостолни. Град је био центар Владимирско-суздаљског кнежевства Налази се на лијевој обали ријеке Кљазме. Посјетили смо древни храм Успења Пресвете Богородице који потиче из 12. вијека, катедрални храм владимирске и суздаљске Митрополије. Поклонили смо се светињама овог храма Владимирској икони Богородице и дивили се фрескама Андреја Рубљова из 12. вијека. То је једини храм који има сачуване фреске Преподобног Андреја Рубљова. Потом смо обишли храм Светог Димитрија из 1194. године, саграђен у вријеме владавине Всеволода Велико гнијездо. Посјетили смо, такође, символ града "Златна врата" над којима се налази храм из времена Јарослава Мудрог, и то је једини сачувани остатак градских зидина из историје.

Истога дана, у вечерњим часовима, по благослову Високопреосвећеног Митрополита владимирског и суздаљског Г. Евлогија Епископи будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и муромски и вјазниковски Г. Нил началстовали су свеноћним бденијем у катедралном Успенском Храму града Владимира. Осим клирика катедралног храма, Преосвећеној Господи Епископима саслуживали су и протојереј-ставрофор Данило Црногорац, архијерејски намјесник фочански, протојереј др Ненад Тупеша, професор Православног богословског факултета из Фоче, игуман Георгије Рајаковић, настојатељ манастира Свете Тројице из Брезојевице код Плава, игуман Јефтимије Шкулетић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Пиви, игуман Арсеније Самарџић, настојатељ манастира Рођења Пресвете Богородице у Косијереву и јереј Остоја Кнежевић из Никшића.

У току богослужења протојереј-ставрофор Данило и игуман Арсеније су исповиједили вјернике из групе, који су се спремали за причешће. По завршетку богослужења Епископи Јоаникије и Нил остали су у кратком разговору са свештенством у канцеларијама катедралног храма.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка