Владика Јован осветио нови храм у Дражевцу код Обреновца

Владика Јован осветио нови храм у Дражевцу код Обреновца
Владика Јован осветио нови храм у Дражевцу код Обреновца
Владика Јован осветио нови храм у Дражевцу код Обреновца
Владика Јован осветио нови храм у Дражевцу код Обреновца

Мало село Дражевац близу Обреновца у Архијерејском намесништву бељаничком било је домаћин овонедељног литургијског сабрања поводом освећења новог храма. Дана 16. јуна 2013. године, неколико стотина верника са децом окупило се испред новог храма Преносу моштију Светог Николаја мирликијског чудотворца, да дочека Његово Преосвештенство епископа шумадијскаог Господина Јована.

Иако је од самог почетка дана било веома топло, народ је са љубављу приводио децу на Архијерејски благослов и Владика је кроз дугачки шпалир дошао до цркве. Затим је почело свечано велико освећење храма и после трократног опхода око цркве Владика је позвао народ да се сви заједно помолимо светом Николи и Светом кнезу Лазару чије су мошти положене у Свету Трпезу. После освећења цркве, уследила је света архијерејска Литургија у порти храма, где су епископу саслуживали: протојереји-ставрофори Видо Милић и Драган Павловић и јереји Владимир Димић, Игор Обрадовић, Славиша и Срђан Спасојевић. Светој Тајни Причешћа приступио је велики број народа и деце, а после свете литургије уследила је Владикина беседа. Епископ је на почетку честитао овај благословени дан када је освећен нови храм. Велики је дан јер ово место је добило свету кућу и сви који смо крштени позвани смо да цркву схватимо као светињу. Морамо непрестано водити бригу о цркви и свом духовном животу. Храм је саграђен да се у њега сабирамо и његова величина ће се мерити нашим учешћем у литургији и Светом Причешћу. Истинско лечилиште је црква и ту ћемо пре свега очистити наше срце где ће се Бог настанити. Владика је у беседи позвао народ да се уек сећају чије су мошти овде уграђене јер велики је дан када се храм освећује. У место где се полажу мошти биће положена и сва исписана имена, а генерације после нас служиће свету Литургију над тим моштима и тим именима. Говорећи о подизању храма Владика је захвалио свима, али је истакао ктиторску улогу породице Тодоровић, господина Николе и његове супруге Драгице, чијим је трудом и залагањем храм засјао у пуном сјају.

На предлог епископа шумадијског Господина Јована Синод СПЦ је одликовао породицу Тодоровић орденом Светог Саве другог степена.

Извор: Епархија шумадијска