Владика Кирило служио Литургију у Бечићима

Владика Кирило служио Литургију у Бечићима
Владика Кирило служио Литургију у Бечићима
Владика Кирило служио Литургију у Бечићима
Владика Кирило служио Литургију у Бечићима

Спомен Светога деспота Стефана у Паштовићима се посебно чува и поштује

Светом архијерејском Литургијом, благосиљањем славског колача и трпезом хришћанске љубави у храму Светог апостола Томе у Бечићима прослављен је празник Светог деспота Стефана Штиљановића Паштровића. Светом службом началствовао је Епископ диоклијски г. Кирило, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је, преносећи вјернима поздраве и благослов митрополита Амфилохија, подсјетио на најважније детаље из житија Светог Стефана Штиљановића. Он је казао како му се чини да Свети деспот Стефан с посебном радошћу грли и прима све оне који долазе из његових крајева да му се поклоне.-Он није заборавио ни своје Паштровиће. Ево, послао је честицу моштију овдје, тако да и ми можемо да се додирнемо те велике светиње, рекао је Епископ диоклијски. Он је рекао да Паштровићи нијесу заборавили тај свети изданак свога рода, и да им он због тога узвраћа благословом. -Паштровићи се диче многим манастирима и црквама, поред њих и овом црквом Светога апостола Томе, али се спомен Светога деспота Стефана овдје посебно чува и поштује, казао је владика Кирило.

Након причешћа вјерних, благосиљан је славски колач, а по завршетку Литургије монах др Павле (Кондић), сабрат манастира Стањевићи, вјернима је одржао предавање о Светом деспоту Стефану Штиљановићу у којем је указао на историјски континуитет страдања светитељевих моштију, али и његовог народа, од светитељевих времена до наших дана.

Извор: Митрополија црногорско-приморска