Владика Лукијан посетио Бели Манастир

Вођен љубављу према Цркви, свештенству и повереном народу, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Лукијан, у пратњи протојереја-ставрофора Милована Влаовића, посетио је 19. октобра 2016. године Црквену општину беломанастирску.

Повод за ову радну посету био је обилазак радова на изградњи новог Парохијског дома у Белом Манастиру чија је изградња започела 2015. године, када су изливени и освећени темељи будућег дома. Преосвећени Владика Лукијан обишао је градилиште и уверио се да се радови планираном динамиком. Кућа је под кровом, уграђена је столарија, струја, громобрани, олуци. Ових дана почиње се са унутрашњим жбукањем објекта. 

Средства за ову велику и значајну инвестицију прикупљају се са свих страна. Значајан део обезбедили су Влада Републике Србије - Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама, Град Бели Манастир, као и парохијани који својим прилозима знатно помажу да се радови приведу крају.

Постојећи Парохијски дом саграђен је давне 1904. године. Зуб времена учинио је своје, тако да је кућа дотрајала и потпуно неусловна за живот. При том, због позиције нове куће, било је неопходно срушити и уклонити помоћне зграде, које су чиниле једну целину са стамбеним делом куће, што ју је додатно ослабило.

Парохија, премда малобројна, показује хомогеност и жељу да се сачува оно што је наслеђено од предака. Тако овај велики подухват има вишеструки значај: градњом новог Парохијског дома осигурава се живот и рад ове Црквене општине, а самим тим српске традиције, писма и обичаја. Локална српска заједница значајно се смањила услед недаћа у скоријој историји и тешко може овај значајан објекат завршити без помоћи шире заједнице.

Стога, Црквена општина беломанастирска позива све људе добре воље да својим добровољним прилозима помогну наставак и довршетак радова на новом Парохијском дому, те на тај начин покажу солидарност и хришћанску љубав, а све у славу Божију и настојање да се српски народ сачува и одржи, у овим тешким временима, на својим вековним огњиштима, у питомој и дичној Барањи.

Извор: Епархија осечкопољска