Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице

Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице
Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице
Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице
Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице

На празник Успенија Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан посетио је верни народ Виндзора поводом храмовне славе Виндзорске Грачанице.

Владика Митрофан је служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереји-ставрофори Божо Бакјалић, Раде Обсеница и Ђорђе Сандулеску (Румунска Православна Црква), протојереји Јован Ајуб (Антиохијска Патријаршија) и Евангелос Аравантинос (Грчка Православна Црква), као и протонамесник Владимир Вранић, парохијски свештеник при Виндзорској Грачаници.

На велику радост домаћина и народа у Виндзору, литургијској прослави присуствовао је и г. Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

Пред сам почетак свете Литургије, Његово Пресовештенство је рукопроизвео г, Брајана Пејна у чин чтеца, што је био дирљив и јединствен чин за многе присутне, тим пре што је по први пут у Виндзору обављен сличан свети чин. Нада је да ће не само лепота тог чина, већ и саме свештене службе, бити за пример и будућим генерацијама да своја интересовања усмеравају ка служби Богу кроз Његову Цркву.

Посебну радост величанственог дана су чинила деца која су дословце испунила олтар али и читав храм. Велики број деце и вернога народа се причестио и на достојан и најлепши начин дочекао и прославио велики празник. По заамвоној молитви литијски је учињен трократни опход око храма, а по повратку у храм Његово Преосвештенство је преломио славски колач и освештао жито.

Сваке године заједница при Виндзорској Грачаници жели да истакне најпримерније верне у Цркви, а ове године је благослов призван на кумове славе, г. Јована и гђу Зорку Брујић. Нарочита радост је у томе што је целокупна породица Брујић била присутна и узела активног учешћа у прослављању великог дана за храм и заједницу. Унуке кумова славе Надиа и Илеана су дивно прочитале апостол на српском и на енглеском. По дивном обичају, кумови великог празника за прошлу годину г. Јован и гђа Јања Урукало, као и за следећу годину г. Груја и гђа Јагода Стеванов, били су присутни у храму уз овогодишње кумове.

По отпусту, владика Митрофан се обратио надахнутом беседом поучавајући о величини празника, али и чудесној личности и значају Пресвете Богодорице, нарочито Њене улоге као Мајке у нашим животима. Уследила је затим, по први пут у храму, додела диплома завршним ученицима Црквене школе при Виндзорској  Грачаници, уз благослов владике Митрофана и поруку да је нада изузетних и веома посвећених учитеља при црквеној школи да ће управо благослов празничног дана увек имати у својим мислима и да ће гледајући диплому увек знати где су духовно стасавали и где су им духовни и верски корени. Уз дипломе ове године ђаци су добили и крст, благослов из манастира Крке, које је посебно за ту прилику донела гђа Јања Урукало током свог поклоничког путовања у старом крају.

У вечерњим сатима уприличен је традиционални славски банкет, истинска трпеза љубави, у Српском центру. На опште одушевљење, опет по први пут ове године, програм су отворили ученици којма је додељена диплома за успешно похађање и завршетак црквене школе. У дирљивим говорима они су истакли своја позитивна искуства која су имали у црквеној школи, што је био и својеврстан позив њиховим млађим другарима, али и родитељима, да не пропусте прилику да буду део те важне установе. Програм је достојанствено водила Тина Дукић. Овом приликом уприличена су и краћа пригодна обраћања председника Црквено-школске општине при Виндзорској Грачаници г. Владимира Прибојана, овогодишњих кумова г. Јована и гђе Зорке Брујић, г. Василија Петковића, генералног конзула Републике Србије у Торонту, као и протонамесника Владимира Вранића. Затим је реч узео и Преосвећени Владика г. Митрофан још једном подсећајући на значај празника Мајке Божје и благосиљајући тај и сваки благочестиви скуп у име Божје и славу и част светих Његових.

Значајно је поменути да је из штампе изашла књига поводом 50-годишњице парохије. Копија је додељена Преосвећеном Владики г. Митрофану, конзулу г. Василију Петковићу, као и Управним одборима Црквено-школских општина у Виндзору - Грачаница и Свети Димитрије. После банкета уследио је позив свима присутнима да посете тек отворену изложбу поводом 800-годишњице аутокефалије Српске Православне Цркве у организацији Музеја српског наслеђа у Виндзору, јединог српског музеја на тим просторима.

протонамесник Владимир Вранић

Извор: Епархија канадска