Владика Никодим богослужио у Кожловцу

Владика Никодим богослужио у Кожловцу
Владика Никодим богослужио у Кожловцу
Владика Никодим богослужио у Кожловцу
Владика Никодим богослужио у Кожловцу

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 26. јула 2020. године свету архијерејску Литургију у кожловачком храму посвећеном Светој великомученици Недељи.

-Ми, који бисмо требали да будемо истински наследници наших славних предака, требали бисмо да се угледамо на њих који су чували своју веру и свој национални идентитет и са поносом носили славно име хришћана. Они су се угледали на Господа и свете његове и окупљали су се о празнику Свете великомученице Недеље у овоме храму, као и ми који смо се данас сабрали да се помолимо Господу и, како се то каже у црквеним песмама, заборавимо сваку животну бригу учествујући у светим тајнама, беседио је владика Никодим.

-Наши преци су исповедали Господа као што је то учиинила и Света великомученица Недеља која се никада није одрекла Христа и била му је верна сваким тренутком свога живота и на крају за Њега и пострадала. То је иста она вера као што је вера двојице слепаца о којима смо чули из данашњег Јеванђеља који су затражили од Господа да их исцели и врати им вид, а Он им је рекао: ‘Нека буде по вашој вери‘. Управо та вера је оно што су нама оставили наши славни преци, вера у Тројединога Бога, Оца и Сина и Светога Духа, јер тај Отац је `толико заволео овај свет да је и Сина свога Јединороднога дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни’. Тај Син за кога је и Свети архангел Гаврило, кога исто тако данас празнујемо, благовестио да ће да дође на овај свет и постане Богочовек, родио се и ходио међу нама и на крају претрпео велика страдања, разапет је и васкрсао је зарад нас и нашега спасења. Та вера је оно што ми, православни Срби, вековима чувамо на овим просторима и оно што морамо да одржимо не само до краја нашега живота, него докле је света и века, поручио је епископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска