Владика Порфирије: На добром смо путу

У вреви коју смо себи наметнули прослављајући почетак нове календарске године, нажалост заборављамо да су сви јануарски празници повезани са сећањем на највеће чудо у историји света, на рођење Христово.

Овим речима Владика јегарски Порфирије у разговору за Информер подсећа на значај Божића, најрадоснијег хришћанског празника.

- Тај догађај је и најсилнија пројава љубави, јер Бог је постао човек да би најснажније поручио човеку да је уз њега у било каквим тешкоћама и искушењима, макар се чинило несавладивим, као што се нама као народу, али и појединицима, то чини поседњих година.

Значи, ипак има наде...

- Осврћући се на оно што нам се догодило у последње време или планирајући будућност, најбоље је да то чинимо обасјани светлошћу Божића, са пуним уверењем да је „с нама Бог“ и да уз Његову помоћ нема несавладивих препрека.

Да ли смо коначно кренули напред?

Обузети свакодневним бригама ми и не примећујемо да смо ипак постигли мали, али значајан напредак. На пример, начин на који се обављају консултације о платформи о Косову и Метохији најбољи су пут да се постигне апсолутно неопходни консесуз најважнијих политичких и друштвених чинилаца и, чини се, да смо на добром путу да се то и постигне. Затим, опоравак привреде и економије једноставно је немогућ без правне државе.

Мислите на започету борбу против корупције?

Свакако да је борба против корупције, око које је консензус већ упостављен, почетни услов који ће довести до амбијента у коме ће владати правна сигурност. Правна сигурност је основа за социјалну правду, а социјална правда отвара могућност да млади, уз помоћ оних који их васпитавају, лакше схвате да успех, профит и уживање по сваку цену нису најважнији, можда нису уопште важни, јер, по Христовим речима „не живи човек само о хлебу, већ о свакој речи која излази из уста Божјих“. Морамо се васпитавати у духу љубави према ближњем.

Може ли и како Црква да помогне држави?

- Сарадња Цркве и државе, по европском моделу кооперативне одвојености, може донети пуно добра. При том не мислим само на српски народ, него на све житеље наше Отаџбине.

На шта мислите?

- Унапређење међунационалне и међуконфесионалне сарадње, заједнички је задатак Цркве и државе. Затим, разни видови човекољубиве, хуманитарне делатности, пружања помоћи социјално угроженим категоријама. Један од важних, по мени заједничких, задатака је и очување и унапређење јединственог српског духовног и културног простора, у српским земљама и крајевима, али и међу Србима у расејању. Живимо у различитим државама, али морамо очувати јединствену културу и вредности које су нас саздале и очувале кроз историју.

Шта бисте за Божић поручили читаоцима?

- Призивајмо Бога у било каквим околностима живели, зато што је Он увек са нама. Када нас преплави осећај немоћи и изнемоглости знајмо да постоји светлост која светли у најгушћој тами. Ту светлост, светлост Божића, доживећемо у Цркви Његовој. Све вас поздрављам радосним хришћанским поздравом Мир Божји - Христос се роди

Извор: Информер, 6. јануар 2013. године, страна 6