Владика Сергије своју прву архијерејску Литургију служио у Новом Саду

Владика Сергије своју прву архијерејску Литургију служио у Новом Саду
Владика Сергије своју прву архијерејску Литургију служио у Новом Саду
Владика Сергије своју прву архијерејску Литургију служио у Новом Саду
Владика Сергије своју прву архијерејску Литургију служио у Новом Саду

Прву архијерејску Литургију по хиротонији, која је обављена 26. јула 2014. године, Епископ средњоевропски г. Сергије (Карановић) служио је у Саборном храму у Новом Саду.

На дан када наша света Црква молитвено празнује Светог апостола Акилу, Преподобне Никодима Светогорца и Елија, у недељу, 27. јула 2014. године, евхаристијским слављем у новосадском Светогеоргијевском храму началствовао је Владика Сергије, а саслуживали су му: архимандрит Јован (Радосављевић), протојереји Станимир Поповић и Стојан Билић, презвитери Бранислав Мркић, Драган Петровић и Иван Спасевски, као и ђакони Драган Радић, Горан Ботошки, Лео Малешевић и Мирослав Николић. Светој Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Иринеј.

Напомињући да је јуче постао Епископ Цркве Христове, и да је искрено исповедио веру светим Оцима и прихватио се великог Крста и звања који су пред њега Црква и Свети Архијерејски Сабор изнели, Владика Сергије је рекао да је у срцу своме пожелео да за своју прву Литургију дође овде, у родну му Бачку и да заблагодари Богу и свима онима који га знају и који су га помагали – најпре родитељима који су уснули у Гоподу, потом Епископу бачком Иринеју, у Христу оцу духовноме, и свима који га познају.

Ја сам тек данас, у потпуности, свјестан зашто сам отишао 1995. године из ове моје Бачке, одлазећи из Бачке Паланке гдје сам се и родио. Схватио сам да је мене малога, једноставног и скромног, Бог призвао да служим Њему и своме народу у напаћеној и страдалној тадашњој односно садашњој Крајини, рекао је у својој омилији по завршетку свете Литургије нови Епископ средњоевропски.

Такође, Владика се осврнуо и на то да треба да гледамо да наша вера буде чиста колико год да је она мала или велика. Вјера на ријечима, браћо и сестре, неће нас увесту у Царство небеско, него она вјера која је потпуно чиста и искрена, поготово када се кајемо и исповједамо своје гријехе, Бог нам опрашта онда када признамо а не само када исповједамо, поручио је Архијереј средњоевропске Епархије наглашавајући да, ипак,због наших грехова и наше недостојности никада не смемо да одустајемо од спасења нашега.

Ми, данас, завапимо Господу да Он скине духовно сљепило са срдаца наших и да нам просвијетли срца наша како бисмо познали, што и говори у Јеванђељу, да је Он истинити Бог, и да Њему и хрлимо, закључује Епископ Сергије који је на самом завршетку беседе замолио верни народ да се моли за њега Господу да би исправно и успешно обављао своју нову дужност.

Свечани чин устоличења у трон Епископа средњоевропских заказан је за 7. септембар ове године, у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Химелстиру.

Извор: Епархија бачка