Владика Силуан служио у манастиру Светог Саве у Илајну

Владика Силуан служио у манастиру Светог Саве у Илајну
Владика Силуан служио у манастиру Светог Саве у Илајну
Владика Силуан служио у манастиру Светог Саве у Илајну
Владика Силуан служио у манастиру Светог Саве у Илајну

Духовни центар аустралијске државе Викторије, манастир Светог Саве у Илајну био је 29. октобра 2016. године, на дан Светог мученика Лонгина, сведок историјског догађаја. Први пут након свог устоличења, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију заједно са Његовим Преосвештенством Епископом новограничко-средњеамеричким г. Лонгином, уз саслужење бројног свештенства на челу са домаћинима, игуманом манастира Теодором Бојовићем и архимандритом Лазарем Цараном.

Владика Силуан се обратио верном народу Викторије беседом о Светом мученику Лонгину који је, као што доносе свети јеванђелисти Матеј, Марко и Лука, био старешина римских војника који су присуствовали распећу Господа и Спаса нашега Исуса Христа на Голготи. Владика Силуан је даље у својој беседи указао на потребу превазилажења свих несугласица које истрајавају међу српским народом и позвао све да праштањем уводе једни друге у Цркву Божју која све супротности превазилази на свом путу ка Царству Божјем. Владика је позвао верни народ да га подржи у његовој од Бога повереној мисији и раду на винограду Господњем.

Током литургијског славља, дугогодишњи свештеник протојереј Момчило Вукша произведен је у чин протојереја-ставрофора, који се након свете Литургије, за време трпезе љубави, обратио верном народу беседећи о крсту свештеничке службе и искушењима кроз која пролазе свештенослужитељ и његова породица.

Вернима се обратио и владика Лонгин, који је речима из којих је провејавало дугогодишње искуство, подсетио да ниједна промена која претендује да иде на боље не представља догађај који се дешава преко ноћи, него је производ дугогодишњег преданог и истрајног рада. Овим речима, он је позвао православни српски род Аустралије да наоружани стрпљењем и трпљењем, уз свог Владику, раде на личном узрастању у Христу Господу, а самим тим и на колективном препороду нашег народа на Петом континенту.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска