Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије ауатралијско-новозеландске г. Силуан је боравио у периоду од 6. до 11. фебруара 2020. године у канонској посети парохијама у Перту.

Епископа, у пратњи протођакона Миодрага Томића, 6. фебруара срдачно је дочекало свештенство града Перта са којима је владика Силуан разговарима о животу Српске Православне Цркве у Западној Аустралији.

По завршенку молебног канона Пресветој Богородици у храму Светог Саве у Хајгејту 7. фебруара 2020. године протојереј Саша Стојановић је поздравио епископа Силуана и пожелео му добродошлицу. Епископ Силуан је одржао беседу и поздравио свештенство и верни народ. У парохијском дому, где су чланице Кола српских сестара припремиле вечеру, председник Црквене општине Светог Саве г. Јован Шчекић је поздравио Епископа и упознао га са радом Црквене општине. Остатак вечери Епископ је провео у разовору са епархиотима. 

У суботу, 8. фебруара 2020. године, епископ Силуан је служио свету архијерејску Литургију у мисионарској парохији Светог Василија Острошког у Рокингхему, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милорада Соактара, протојереја Саше Стојановића, јереја Станка Србљанина и Горана Јовчића и протођакона Миодрага Томића. Певницу је водио протонамесник Бобан Војиновић. Након свете Литургије и надахнуте беседе епископа Силуана, којом је духовно ободрио верни народ мисионарске парохије, Епископа су поздравили и пригодним речима се обратили протојереј-ставрофор Милорад Соактар и г. Борислав Кршић, председник Савета мисионарске парохије. 

Истог дана, у храму Светог Саве у Хајгејту вечерње је служио јереј Горан Јовчић. За певницом су били протојереј Саша Стојановић, протонамесник Бобан Војиновић и протођакон Миодраг Томић, док је епископ Силуан из трона читао псалме и појао стихире. По завршетку вечерње службе, Епископ је поздравио верни народ а затим се прешло у салу Парохијског дома где је одржана духовна академија поводом два велика празика српског народа, Савиндана и Сретења Господњег – Дана државности Републике Србије. На академији, коју је приредила Црквена општина Светог Саве, наступили су Српски ансамбл „Растко“, који се представио дечјом представом о Светом Сави, дечјим хором и фолклорном групом, музичка група „Извор,“ која је отпевала неколико духовних и националних песама, као и глумачка група „Атеље“, чији су глумци водили програм и рецитовали стихове српских песника. Током академије, Епископ је одржао беседу о Светом Сави и његовој улози у формирању Српске Цркве и државе. 

У недељу, 9. фебруара 2020. године, Епископ је служио свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Перту, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милорада Соакрара, протојереја Саше Стојановића, протонамесника Бобана Војиновића, јереја Станка Србљанина и Горана Јовчића и протођакона Миодрага Томића. Том приликом Епископ је осветио фреске у храму које су недавно завршене. Надлежни парох протојереј-ставрофор Милорад Соакрар је поздравио владику Силуана и захвалио му на доласку, док је Епископ поучио верни народ и похвалио парохијане на великом труду и залагању за своју Цркву. У парохијском дому припремљена је трпеза љубави коју су певањем духовних песама украсили чланови хора „Црвени божури.“ 

Циклус богослужења завршен је 9. фебруара 2020. године у мисионарској парохији Светог Василија Острошког у Северном Перту. Вечерње богослужење служио је администратор парохије јереј Станко Србљанин, који је поздравио Епископа и упознао га са духовним животом парохије. У свом обраћању епископ Силуан је поучио верни народ о важности да се истраје на путу Господњем у тешким временима за Цркву Христову на Петом континенту. Епископ је разговарао са верним народом и упознао младе из других помесних Цркава који долазе у ту парохију. 

Пре свог одласка, епископ Силуан је провео дан са свештенством дајући им очинске савете за унапређивање духовног живота у Перту.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији
Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији
Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији
Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији