Владика Теодосије: Подршка верном народу најпотребнија у овом тренутку

Владика ТеодосијеДечани, 6. фебруар 2008. године - У склопу активности Дечанског хуманитарног фонда (Decani Monastery Relief Fund) игуман манастира Високи Дечани, Његово Преосвештенство Викарни Епископ липљански Г. Теодосије, са својим монасима обишао је претходних дана неколико српских енклава у Метохији где је поделио обућу и другу хуманитарну помоћ која је набављена захваљујући донаторима из земље и иностранства. Поред ангажовања архимандрита Нектарија Сефеса, председника Фонда из САД, важно је поменути Небојшу и Крсту Филиповића из Београда (родом из Пећи) који су посебно обезбедили помоћ која је овом приликом подељена. Владика Теодосије је искористио ову прилику да охрабри верни народ и да га позове да без обзира на политичку ситуацију остане на својим вековним огњиштима.

Владика Теодосије На празник Светог Саве, 28. јануара 2008. године, Владика Теодосије је пререзао славски колач у локалној сколи у селу Гораждевац, где је ђацима поделио хуманитарну помоћ. Наредних дана Владика Теодсоије посетио је и село Велику Хочу, Ораховац и Осојане где је такође подељена хуманитарна помоћ.

"У овим тешким политичким тренуцима за нас народ и за Косово и Метохију Црква мора стално да буде уз свој верни народ, да га храбри и крепи у одлучности да остане на овом простору где је вековима живео. Људи су веома забринути и много им значи када их неко посети и покаже да мисли на њих, рекао је Владика Теодосије. "Дубоко смо захвални нашим донаторима из земље и иностранства који не заборављају своју браћу и сестре на Косову и Метохији и користимо ову прилику да им се најсрдачније захвалимо у име свих оних којима манастир Дечани већ годинама помаже."

Владика Теодосије Владика Теодосије позвао је верни народ да још активније учествује у литургијском животу Цркве и да се молитвено и са достојанственом храброшћу суочи са свим околностима у којима живи. "Од нас не зависи какве ће политичке одлуке донети моћници овог света. Држава и политичари треба да чине своје, а Црква своје. Али од нас и те како зависи како да у било којим околностима покажемо да смо хришћани и Црква Христова, коју, како нас учи Еванђеље "ни врата паклена неће надвладати", рекао је Владика додавши да се у свим тешким историјским тренуцима народ позивао на покајање и још јачу веру у Бога. "Управо та вера нас је одржала вековима у најстрашнијим политичким вихорима и ратовима, рекао је Владика, па зато наше уздање пре свега треба да буде у Бога који чује вапај својих верних који у Њега полажу наду."

Однедавно у Дечанима се вратило двоје српских повратника којима се тренутно сређују станови. "Овај повратак двоје Срба само је почетак и искрено се надамо да ће повратника бити више", рекао је Владика Теодосије. Поред повратника у Дечанима, дечанско братство активно брине и о Србима повратницима у Клини, Пећи и Истоку где се однедавно вратило неколико десетина породица јер је помоћ Србима у урбаним срединама где често живе изоловани и те како потребна. Надамо се да ће се у тим срединама након обнове цркава покренути и богослужбени живот, што ће још више и духовно и материјално учврстити наш народ.

Извор: www.kosovo.net