Владика Теодосије и призренски богослови у Цириху

Владика Теодосије и призренски богослови у Цириху
Владика Теодосије и призренски богослови у Цириху
Владика Теодосије и призренски богослови у Цириху
Владика Теодосије и призренски богослови у Цириху

Епископ Теодосије: -Упркос бројним искушењима и потешкоћама, на Косову и Метохији се осећа неописиво присуство Божје благодати која охрабрује наше људе.

У периоду од 30. јуна до 2. јула 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски господин Теодосије, архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац код Гњилана, професори Пизренске богословије г. Дејан Ристић и г. Немања Михајловић са октетом призренских богослова, боравили су у Цириху, где су их, по благослову Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, угостили свештеници и верници парохија из Цириха.

По доласку гостију из Беча, у храму Успења Пресвете Богородице, одслужен је молебан Пресветој Богородици, након чега је владика Теодосије говорио верницима о духовном препороду Призрена и чудима која се дешавају у православним црквама. Током вечере, на радост свих присутних, богослови су отпевали неколико изворних песама са Косова и Метохије.

Сутрадан је епископ Теодосије предводио евхаристијско сабрање у Светоуспенском храму. Саслуживали су архимандрит Иларион, протојереј Мирослав Симионовић и протојереј Бранимир Петковић. Након ручка, свештеници су повели госте у обилазак руске и грчке цркве, Универзитета у Цириху - на коме су својевремено студирали Никола Пашић и Милева Марић Ајнштајн, Теолошког факултета и старог дела града у којем живе уметници, музичари и писци.

У 16 часова одржана је Видовданска академија, у којој су учешће узели чланови Светосавске омладине, КУД Слога из Цириха и деца која похађају веронауку при Светотројичном и Светоуспенском храму. Програм је отпочео наступом ученика богословије из Призрена, који су певали духовне и изворне песме са Косова и Метохије, затим су наступила деца, која су кроз свирање и песму показала своје таленте и напредак који су у току године остварили. Програм је завршен вечерњом службом у цркви.

У недељу, 2. јула 2017. године, епископ Теодосије је служио свету Литургију у храму Свете Тројице, уз саслужење архимандрита Козме, архимандрита Илариона, протојереја Бранимира, протојереја Мирослава и ђакона Ивана. Епископ Теодосије се, током проповеди, дотакао и тренутног стања наше Цркве на Косову и Метохији, где се, упркос бројним искушењима и потешкоћама, осећа неописиво присуство Божје благодати која охрабрује људе. На крају службе, верници су примили свето причешће, а затим је славље настављено на трпези љубави коју су припремиле чланице Кола српских сестара.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска