Владика Теодосије у посети Епархији западно-америчкој

ВладикеЗадушнице, 14. јуни 2008. - У посету Епархији западноамеричкој стигао је Преосвећени Епископ липљански Г. Теодосије, викар Епископа рашко-призренског Г. Артемија. После дочека на лосанђелеском аеродрому гостујућем Владики је домаћин, Епископ Максим, приредио доксологију у Катедралном Храму Светог Стефана Првовенчаног у Алхамбри, после чега је приређена вечера у црквеној сали. На дочеку Владике, који је дошао у пратњи дечанског јеромонаха Серапиона, били су свештеници Милан Вуковић, Петар Јовановић, Никола Чеко, Братислав Кршић, Блашко Параклис, јеромонах Јован и ђакон Ненад Радаковић. Посета Епископа Теодосија је обрадовала све вернике западноамеричке обале. Двојица Владика ће током 13 дана посетити у јужној Калифорнији: Лос Анђелес, Алхамбру, Сан Габриел, Сан Маркос, Манастир Сретење у Ескондиду и Сан Дијего, у Аризони: Финкс, Сафорд и Флоренс, као и Сакраменто, Сан Франциско, Рединг, Платину и Саратогу у северној Калифорнији.

Првога дана по доласку, двојица Епископа су на Задужнице служили у Цркви Светога Саве на лосанђелеском гробљу (најстарија православна Црква у јужној Калифорнији), и том приликом одслужили Парастос упокојеним верницима, на челу са првим западноамеричким Епископом Григоријем (Удицким). По завршетку службе, Епископ Максим је пожелео добродошлицу Владици Теодосију који је отпоздравио и одржао пригодну беседу. Потом су опојани гробови, и на крају је приређен ручак испред цркве.

Владика МаксимПедесетница, 15. јуни 2008. - Парохија Свете Тројице у Бјуту, Монтана, прославила је своју храмовну славу, Педесетницу, у недељу 15. јуна 2008. године. Епископ западноамерички Максим је служио Свету Литургију уз саслуживање месног свештеника Расела Радојчића и ђакона Теофана Вајзеа.

Другог дана своје посете, на Свету Педесетницу, Епископ Липљански је служио Свету Литургију у Катедралном Храму, а саслуживали су му свештеници Никола Чеко, Норман Косановић, јеромонаси Јован и ђакон Ненад Радаковић.
У препуном катедралном храму, после Литургији су читане педесетничке молитве вечерње, а у наставку је приређен ручак на коме је Епископ Теодосије уручио награде најбољим ђацима недељне школе. Посета Епископа Теодосија је обрадовала све вернике западноамеричке обале. Двојица Владика ће током 13 дана посетити у јужној Калифорнији: Лос Анђелес, Алхамбру, Сан Габриел, Сан Маркос, Манастир Сретење у Ескондиду и Сан Дијего, у Аризони: Финкс, Сафорд и Флоренс, као и Сакраменто, Сан Франциско, Рединг, Платину и Саратогу у северној Калифорнији.

Владике Четвртога дана посете Епархији Западноамеричкој Преосвећени Епископ Липљански Г. Теодосије, посетио је јужну Калифорнију, и у Манастиру Сретења Господњег у Ескондиду служио Свету Литургију. Саслуживали су му Епископ Западноамерички Максим, те свештеници Милан Вуковић, јеромонаси Нектарије (игуман) и Јован, протојереј Братислав Кршић, и ђакон Ненад Радаковић. Појање верног народа употпуњавао је умилни цвркут птица.
По завршетку Литургије, домаћин Епископ је поздравио народ и гостујућег Владику, који је потом све поздравио и говорио о значају монаштва и манастира за живот Цркве Божије. У наставку је приређен ручак.
Манастир Сретење је први православни манастир у јужној Калифорнији.
У поподневним часовима двојица Епископа су посетили Сан Дијего.
Увече су стигли у Финикс (Аризона) где их је дочекало српско свештенство и народ тога града. У касним вечерњим сатима стигли су у српски женски Манастир Светога Пајсија у Сафорду. Идућег јутра су служили Свету Литургију, разгледали манастир, а у подне посетили Манастир Светог Антонија у Флеренсу. Посета Епископа Теодосија је обрадовала све вернике западноамеричке обале. Двојица Владика ће током 13 дана посетити у јужној Калифорнији: Лос Анђелес, Алхамбру, Сан Габриел, Сан Маркос, Манастир Сретење у Ескондиду и Сан Дијего, у Аризони: Финкс, Сафорд и Флоренс, као и Сакраменто, Сан Франциско, Рединг, Платину и Саратогу у северној Калифорнији.

Извор: Епархија западно-америчка