Владика Варлаам: Хришћанство је најпрогоњенија религија на свету

На свеноћном бденију које је одслужено у част Светог Димитрија Мироточивог, великомученика 4. века, викарни епископ патријарха Данила Варлам  плоештански говорио је о данашњим прогонима хришћана и нагласио да је хришћанство најпрогоњенија  религија у свету.

„Обично када говоримо о прогону, мислимо на прогон у Римском царству, али смо данас сведоци информација које круже на свим друштвеним мрежама и иначе о великом броју хришћана којима су одрубљене главе, да су живи спаљени, њихова имовина и цркве у којима се моле на богослужењу минирају се у многим земљама где се прогони Црква Христова.“

„Према статистикама организација које глобално надгледају степен верске слободе, најпрогоњенија религија на свету је хришћанска религија. Више од 90% оних који страдају из верских разлога јесу хришћани. Овде видимо испуњење Христових упозоравајућих речи да ћемо у свету бити прогоњени, да ћемо живети у свету пуном злобе и освете,“ рекао је викарни Епископ на свеноћном бденију у  Патријаршији.

Његово Преосвештенство епископ Варлам плоештански подсетио је на речи наде Спаситеља Исуса Христа: „У овом свету ћете имати невоље. Али не бојте се! Ја сам надвладао свет“.

Његово Преосвештенство епископ је укратко изложио тешка времена кроз која је Црква прошла и изашла као победник.

„Мноштво хришћана борило се голим рукама против најјачег царства, Римског царства. Затим су се готово читав век борили у совјетској Русији и пола века у комунистичким земљама са најгнуснијом антихришћанском идеологијом, и сваки пут је Црква излазила јака, а према речима једног богослова из другог века: „Крв мученика је била семе хришћана “.

Владика Варлаам је изложио житије светог Димитрија, војводе солунског, који се „добровољно одрекао високих части овог света, будући да је био младић од око 30-35 година када је пострадао плаћајући крвљу своју савршену веру у Спаситеља Исуса Христа“.

Владика Варлам је позвао све да следе пример Светог Димитрија у вери и да буду сведоци Христа у сваком тренутку свога живота.

„Сећајући се светлог житија и херојске кончине Светог Димитрија Мироточивог, окрепимо  се и у овим временима искушења у којима се чак и у хришћанским земљама цркве пале, крстови оскврнављају и хришћани ограничавају да испољавају своју веру на много начина."

„Окрепимо и себе да бисмо били исповедници вере са уверењем да ће и нама Бог, који је мученицима обећао венац живота, такође дати тај венац под условом да веру исповедамо до краја.“

Извор: Basilica.ro (са енглеског Сања Симић де Граф)