Владика Василије: Молимо се за оне који управљају Републиком Српском

Његово Преосвештенство Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је на празник светог мученика Никифора, Свету Архијерејску Литургију у цркви светог великомученика Прокопија у Роћевићу. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, јереј Лука Петровић и протођакон Жарко Мијатовић. Преосвећени Владика одликовао је напрсним крстом надлежног свештеника Теодора Станишића.

„Кад год учините једном од ових малих мојих, мени учинисте и кад не учинисте једном од ових малих мојих, мени не учинисте, ријечи су Свеблагога Христа Богочовјека. Велике су ово ријечи и велика љубав је прожета кроз њих, браћо и сестре. Сваки човјек створен је по лику и обличју Божијем и назначење свакога човјека је да тај лик не укаља него да се што више животом својим уподоби Господу. Дани који су пред нама дани су Часнога поста. То су дани посебне борбе са гријехом, дани преиспитивања, усрдније молитве и молитвеног плача којим се кроз покајање задобија опроштај. Циљ борбе и покајња јесте сједињење са Христом у светој тајни причешћа.

Данас се пост често своди само на тјелесни вид и занемарује се духовни вид поста, занемарује се и у други план се ставља духовно преиспитивање. Да ли то бјежимо од сагледавња у душе своје и преиспитивања себе? Да ли то не желимо видити колико гријеховне прљавштине имамо у себи? Сагледајте себе и спознајте себе да бисте се могли борити против гријеха и својих гријеховних навика! Тада, када сагледате колико гријехова почините у току једнога дана, вјерујте ми, неће вам пасти на памет да гледате брата свога анализирајући њега и његове гријехе. Немојте дозволити да увредивши брата свога, не нахранивши брата свога, не одјенувши брата свога, то исто не учините самоме Христу", истакао је Владика Василије и додао:"Збијајмо своје редове браћо и сестре, редове јединства нашег народа. Молимо се за оне који управљају Републиком Српском да им Господ подари снаге како би истрајали на путу одбране Републике Српске. Сви они који поштују Републику Српску поштују и наш народ а нападима на њу нападају се сви наши синови који су је створили и животе своје дали за њу".

Извор: Епархија зворничко-тузланска