Владика Василије на духовној свечаности у граду Самари

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, на позив Архиепископа самарског и сизранског Господина Сергија, посјетио је самарску област и светиње у граду Самари а поводом почетка симпозијума посвећеног 200 годишњици рођења Николаја Васиљевича Гогоља под називом „Руски језик као духовни и културни објединитељ нације".

Са Владиком зворничко-тузланским Господином Василијем у посјети је био Владика моравички Господин Антоније.

Празнично бденије поводом празника преподобних Кирила и Марије, родитеља светог Сергија Радоњешког, служено је у старом храму богословије посвећеног овим светитељима, а поводом храмовне славе богословије.

Митрополит вороњежски и борисоглебовски Господин Сергије служио је празнично бденије а саслуживали су Архиепископ самарски и сизрански Господин Сергије, Архиепископ уфимски Господин Никон, Епископ зворничко-тузлански Господин Василије и Епископ моравички Господин Антоније.

Након бденија услиједио је обилазак епархијско-црквено-историјског музеја у Самари а потом је уприличена свечана вечера на којој су ученици богословије и диригентске школе извели концерт духовне музике.

На сам празник преподобних Кирила и Марије служена је Света Архијерејска Литургија у новом велељепном Саборном храму посвећеном светим Кирилу и Методију.

Преосвећени Владика Василије поздравио је Архиепископа Сергија захваливши се на позиву да учествује у духовној радости почетка симпозијума и том приликом му даровао икону на којој су иконописани свети кнез Владимир и свети Сава.

У бесједи је Његово Преосвештенство истакао братски однос руског и српског народа као вијековну заједницу љубави у Христу Господу и захвалио се за сва добра која руски народ и руска црква  чини српском народу.

Архиепископ Сергије и вјерни народ са одушевљењем су испратили обраћање Владике Василија.

На свечаном ручку био је присутан пређашњи губернатор самарске губерније који је веома надахнуто говорио о односу Цркве и Државе у Русији.

Потом је Преосвећени Владика Василије обишао светиње самарске епархије међу којима велељепно здање новог Светобогородично-казанског мушког манастира у селу Виновки, до кога је дошао ријеком Волгом, и женски самарски Иверски манастир у граду Самари гдје се поклонио моштима чагринског баћушке светог праведног Александра Чакрингског.

По повратку са обиласка светиња Владике Василије и Антоније посјетили су адмнинистартивни центар епархије, нови храм светог Георгија на обали Волге а потом присуствовали свечаној вечери у архиепископској резиденцији.

Архиепископ Сергије прихватио је позив Владике Василија да посјети епархију зворничко-тузланску обећавши да ће доћи у посјету са октетом студената богословије.

Владика Василије нагласио је на крају своје посјете Русији да се радује што је имао прилику да још једном види и осјети све оно што је добро у руском народу а то је буђење вјере у народу, аврамовско гостољубље руског народа и племенитост срца и душе.

Извор: Епархија зворничко-тузланска