Владика Василије: Наше име је утемељено у личности Христа Господа и Светога Саве

Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је на празник преподобног Ксенофонта и Марије, Свету Архијерејску Литургију у цркви Пресвете Тројице у Дервенти код Милића. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протојереј Љубиша Вујичић и протођакон Славољуб Милошевић.

„Молитва је трептај и вапај небу за милост Божију, за доброту Божију да нам Господ буде помоћник у свим данима живота нашега. Бити у заједници са Богом значи имати чврст ослонац и чврсту стијену иза себе да нам нико у животу ништа лоше не може учинити. Чули сте данашње јеванђеље у коме се говори о митару и фарисеју. Гордост јесте почетак свакога зла. Горд човјек нема никаквих животних приципа у односу на ближње своја па чак и у породици својој. Побожан човјек осјећа своју грешност и моли се Богу. Побожан човјек ће се молити и за друге и увијек ће бити спреман да кору насушног хљеба подијели са другим.", истакао је Владика Василије и додао:" Хоће данас да нам узму име. Хоће да нас назову босанском црквом а не Српском Православном Црквом. Заборављају ти да је Црква Христос продужен у све вијекове и ја им поручујем: Док ја дишем, док ви дишете народе српски то се десити неће. Овај народ страдални свакога дана гради чврстоћу свога духовно-националног бића. Узимају нам грб и ћирилицу и прекрајају писмо а заборављају да ми имамо своје име које има дубоке коријене. Наше име је утемељено у личности Христа Господа и Светога Саве. На светосавском путу морамо бити истрајни заједно са онима који су на власти. Позвани смо и треба да се молимо за оне на власти који се боре за очување Републике Српске. Молимо се за њих да им Господ подари снаге и да им буде сапутник на том честитом и Богу угодном дјелу. Ми смо Срби који чувају своју вјеру као што су је и наши преци чували".
Владика је потом поручио:"Неки дан читам у новинама да је преко 150 000 абортуса у Србији извршено. То је геноцид ! Зато нам остају пуста села и те просторе насељавају они чија та земља никада није била".

Извор: Епархија зворничко-тузланска