Владика Василије обишао откривене темеље манастира Светог пророка Јеремије у Рожњу

РожањВладика зворничко-тузлански Г. Василије обишао је 22. октобра 2008. године задужбину краља Драгутина, откривене темеље манастира светога пророка Јеремије у Рожњу. Ова велика светиња Мајевице и целе Епархије зворничко-тузланске била је метох манастира Тавна. Манастирска црква разорена је доласком османлија на просторе Босне и Херцеговине. Преосвећени Владика Василије саопштио је да су пронађене мошти тројице монаха мученика овог манастира које су склоњене и биће враћене када се поново васпостави ова светиња.

У селу Рожањ је у II светском рату побијено 108 мештана који су страдали од стране Францетићеве дивизије. 87 немоћних људи су живи спаљени у кући Неђе Мићића док су остали поубијани на друге зверске начине. Споменик овим страдалницима разорен је у последњем рату. Пренос остатака ових новомученика је у току и њихове мошти биће такође похрањене у овом манастиру након његовог васпостављања.Његово Преосвештенство је у разговору са надлежним свештеником и верним народом организовао Грађевински одбор за изградњу ове светиње. Поред овог манастира постојао је још један метох манастира Тавне који је такође у рушевинама и налази се у селу Скочић код Зворника а био је посвећен Часном крсту.

Oно што је битно истаћи је да се једном месечно не месту манастира појављује вода која у току дана нестане. На ово мјесто народ долази у великом броју а посебно нероткиње и људи са психичким проблемима.

Овим путем позивамо верни народ Мајевице, Епархије зворничко-тузланске као и цијеле Српске Православне Цркве да својим прилозима помогну васпостављање ове велике светиње.

Број жиро рачуна Епархије зворничко-тузланске у Новој банци: 555-001-00029659-38 са назнаком: За манастир светог пророка Јеремије у Рожњу

Извор: Епархија зворничко-тузланска