Владика Василије служио Литургију у Кисељаку и обишао штићенике Дома за дјецу у Кисељаку

Владика Василије

Његово Преосвештенство Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је данас, на празник светог Власија и светог великомученика Ђорђа Кратовца, Свету Архијерејску Литургију у храму светог Георгија у Кисељаку.

Преосвећеном Владики саслуживали су архијерејски намјесник протојереј ставрофор Видоје Лукић, протонамјесник Славенко Томић и протођакон Славољуб Милошевић.

У препуној цркви после Свете Литургије служен је молебан за спас страдалног народа, светиња, монаштва и свештенства Косова и Метохије.

„Душа моја плаче ових дана а глас мој вапије ка Господу да се сачува страдални народ, монаштво и свештенство на Косову и Метохији. Данас су наши гласови, браћо и сестре, заједно вапили ка Господу а душа наша молитвом одисала. Свим срцима смо данас, заједно са овом малом дјечицом, малим анђелима које Господ највише воли, завапили: Господе Ти јаки, помози нама нејакима.Господе ти добри помози нама грешнима. Сачувај нам срце и душу, сачувај нам Косово и Метохију. Помози нам Свеблаги да љубимо непријатеље наше и уразуми непријатеље наше не само на Косову и Метохији него и у отаџбини нашој Републици Српској", истакао је у бесједи Владика Василије и додао:" Велики се терет спустио на моју душу када видим да се ломе крстови часни на гробљима српским. Тужан сам јер се једно данас прича у јавности а стварност је сасвим другачија што видимо по овим вандализмима на српским гробљима у Јањи и Тузли и разбијању стакала на цркви у Пурачићу. Кажу, као да је то неко оправдање, да су то починили малољетници а ја питам: Ко је васпитао те малољетнике? Чиме су дојени, љубављу или мржњом и ко их је задојио тиме јер сами од себе нису могли то научити? 24. крста је извађено из постоља, сломљено, бачено и окренуто наопачке на православном гробљу у Тузли. Зашто браћо и сестре, зашто? Коме мртви сметају?", упитао је Преосвећени Владика.

Владика Василије После Литургије Владика је обишао Дом за дјецу у Кисељаку гдје је разговарао са дјецом и управом дома. Чланови ликовне секције и радионице поклонили су Епископу зворничко-тузланском макету цркве коју су израдили као и фотографију зграде дома а Преосвећени Владика је даровао малишане молитвеницима, иконама и новчаним средствима уз обећање да никада неће бити сами док је Цркве Христове.