Владика Василије служио Литургију у Младиковинама и освештао живопис храма у Жарковини

ВладикаЊегово Преосвештенство Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је 17. јуна 2008. године Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Младиковинама код Теслића. Владики Василију саслуживали су протојереј-ставрофор Душко Видовић и јереј Јован Михајловић.

У беседи је Владика истакао значај Христове беседе на гори за наш духовни живот. „ Блаженства дата нам од стране Господа Христа су духовне степенице које нас воде у Царство Небеско. Постепеност духовност раста и стално напредовање јесте оно што ће нас учинити бољим људима, правим људима, онаквим за које Христос каже да су Његови. Стално обитавање у Дому Господњем даће нам свјетлост душе тако да ћемо бити огледала Христова у овоме свијету. Бићемо свјетли у свјетлости Господњој чинећи добра дјела а по ријечима: Тако да се свијетли свјетлост лица Твога да би људи видјећи добра дјела прослављали Оца нашега који је на небесима", истакао је Владика Василије.

Након Литургије уследила је свечана литија, пољска молитва и парастос жртвама отаџбинског рата.

У поподневним часовима Његово Преосвештенство је, уз саслужење протонамесника Душка Недића и јереја Драгана Ерића, освештао светосавски дом и живопис у храму свете Тројице у Жарковини.

Верном народу Владика је упутио поруку да никада не смију заборавити колијевку наше духовности Косово и Метохију.

„Стварни хероји овога времена су наша браћа и сестре, свештенство и монаштво на Косову и Метохији на челу са Преосвећеним Владиком Артемијем. Страдао је народ тамо и још увијек страда браћо и сестре. Моја душа плаче и у молитвама се свакога дана сјећа њих и ја вас молим да се непрестано молите за њих. Такође вас молим да им сходно својим могућностима материјално помогнете а Добри Бог ће наградити све оне који то буду учинили. Добри Бог, који дахом својим мора раздваја, ће сачувати народ свој на Косову и Метохији, сачуваће светиње Своје а њихово мучеништво ће уписати у Небеску књигу", истакао је Владика Василије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска