Владика Василије служио у Девенти

Преосвећени Владика Василије служио је, у Саборном и Спомен храму у Дервенти, Пређеосвећену Литургију уз саслужење јереја Синише Максимовића, јереја Илије Јовића, пароха дервентских, и протођакона Жарка Мијатовића.

Владика Василије је у проповиједи између осталог рекао: ''Ово вријеме живота нашег оптерећено је великим искушењима али ако истински вјерујемо да је Господ наша снага, наш помоћник онда ћемо се поуздати у Њега и нема те силе која нам може наудити. Снага је наша у покајању и опраштању. Онај ко не призна гријехе своје и који не зна да прашта неће видјети Царства Божијег. Наша је хришћанска обавеза опраштати али и молити се за оне који не знају за свој гријех''.

Његово Преосвештенство нагласио је да ће на Спасовдан, ове године, служити на темељима порушеног храма.

„ Ове године на Спасовдан служићемо на темељима порушеног храма по први пута након рушења те дервентске љепотице, у којој сте се и ви и ваша дјеца крштавали, вјенчавали, своје покојнике на вјечни пут испраћали и кроз остале Свете тајне са Господом у јединству били. Молићемо се и у молитви рећи: Опрости им Оче јер не знају шта су учинили. Зато немојте да вам буде тешко на тај дан доћи, и велико и мало, да се Богу помолимо да нас такво зло више никада не задеси а и да се сјетимо свих наших светих и честитих предака који градили тај храм.

Извор: Епархија зворничко-тузланска - ЦО Дервента

http://www.coderventa.com/novosti.html