Владика Василије упутио писмо Предсједнику Народне скупштине РС

Поштованом Господину Игору Радојичићу
Предсједнику Народне скупштине Републике Српске
БАЊА ЛУКА

На епископској конференцији која је одржана у манастиру Клисини, 24. марта 2008. године, а након разматрања питања која се тичу предмета Вјеронаука, донијет је заједнички закључак да се обратимо релевантним факторима власти у Републици Српској, и да затражимо да предмет Вјеронаука, буде заступљен и у средњошколском образовању са по једним часом седмично.

Будући да је у Народној скупштини Републике Српске у току расправа о Нацрту закона о средњошколском образовању у Републици Српској, обраћамо Вам се са молбом, да се са засебним амандманом упознају посланици Народне скупштине о овоме нашем захтјеву, и да се по истом донесе конкретна, позитивна одлука.

Разлог овог нашег обраћања видимо у томе што је Вјеронаука у основном образовању дала више него очекиване резултате, и сматрамо, да би са наставком изучавања предмета Вјеронауке кроз средњошколско образовање, дали велики допринос у адекватном формирању младе личности, која је врло често, ношена својом младошћу, склона кренути разним странпутицама живота.

Осим тога, вјеронаука је заступљена у средњошколском образовању готово у свим земљама бивше Југославије, па чак и на простору Федерације Босне и Херцеговине, гдје се у појединим кантонима предаје и два пута седмично.

Имајући у виду све горе наведене чињенице, сматрамо да нема ни једног разлога да предмет Вјеронауке једино у Републици Српској, буде у подређеном и дискриминаторском положају када је ријеч о средњошколском образовању.

Вјерујући да ћете овај наш захтјев изнијети у виду амандмана пред посланике Народне скупштине Републике Српске, те да ћете по истом донијети и конкретну одлуку, а надајући се у Вашу свесрдну подршку, унапријед Вам се захваљујући, остајући Ваш искрени доброжелатељ,

Секретар Епископског савјета БиХ-Републике Српске
ЕПИСКОП
ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКИ
+ Василије